O poveste virală: Maramureșul, americanii și TikTok-ul - 42 minute în urmă
Aurel Dan: O viață în culori - 3 ore în urmă
Fuego va concerta în Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 4 ore în urmă
În atenția tinerelor talente: Artista Maria Casandra Hauși reia cursurile de măiestrie și interpretare vocală - 4 ore în urmă
Veste bună pentru proprietarii de terenuri și imobile - 5 ore în urmă
Finanțare pentru comuna Săpânța - 5 ore în urmă
Maramureșul, prezent la FOTE 2025: Tinerii sportivi pregătiți pentru provocarea olimpică - 5 ore în urmă
Cursanții Atelierului de Pictură din Târgu Lăpuș vă invită la vernisajul expoziției „Magia Iernii” - 9 ore în urmă
La Muzeul Satului: Elevii clasei a II-a A de la Colegiul de Arte Baia Mare au avut parte de activități interesante de Ziua Internațională a Cititului Împreună - 9 ore în urmă
Reciclează responsabil în Baia Mare! - 10 ore în urmă
În amintirea sufletelor adormite: Luminația la Parohia Ortodoxă Lăpuș II
Desfășurată anual în această perioadă și sub denumirea de „moșii de toamnă”, sărbătoarea Luminației a devenit deja o tradiție adânc înrădăcinată în cultul religios. Aceasta reprezintă atât pentru comuna Lăpuș, cât și pentru alte zone, un moment de reuniune în care toată ființa omenească se adună pentru a aprinde o lumânare în amintirea celor trecuți în neființă, copleșiți de-o emoție tânguitoare și profundă: dorul de cei dragi.
Ieri, 4 noiembrie, în prima sâmbătă a lunii, după Liturghia oficiată în prima parte a dimineții, începând cu ora 16.00 cimitirul Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Lăpuș („Biserica din baltă”), s-a transformat într-o grădină luminoasă a cărei sclipire s-a păstrat prin smerenia și rugăciunile celor prezenți.
Este bine de menționat faptul că Luminația sau „Ziua Morților”, este o sărbătoare cu origini celtice și se încadrează conform alba24.ro, „în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților”. Pe lângă data de 4 noiembrie, Parohia Ortodoxă Lăpuș II menționează alte 3 zile din an în care Luminația se organizează și unde creștinii aduc în cimitir spre a da de pomană copiilor, dulciuri sau alte produse de patiserie: sâmbăta dinaintea Înfricoșătoarei Judecăți (Lăsatul secului – moșii de iarnă), sâmbăta Rusaliilor (moșii de vară) și de sărbătoarea celor 40 de Mucenici (moșii de primăvară).
Din punct de vedere simbolic, apelativul „moși” este atribuit atât celor adormiți, strămoșilor din care neamul a prins rădăcini, cât și sărbătorilor dedicate acestora, și pe care trebuie să-i comemorăm, precum însuși Sfântul Arhiepiscop Ioan Gură de Aur spune: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi.” – subliniază Parohia Ortodoxă Lăpuș II pe pagina de Facebook cu același nume.
Tot în acest context, și Parohia Ortodoxă Lăpuș I, preot Ioan Florin Mariș, va organiza un program liturgic în comemorarea sufletelor adormite joi, 8 noiembrie cu ocazia prăznuirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Astfel, slujba de pomenire va avea loc în cimitirul din pustă începând cu ora 14, iar la ora 15, în cimitirul Bisericii ortodoxe Monument Istoric „Adormirea Maicii Domnului”.
Pentru cei aflați în imposibilitatea de a fi prezenți pe data de 8 noiembrie, Parohia Ortodoxă Lăpuș I își va aștepta creștinii și astăzi, 5 noiembrie, în aceleași locații și intervale orare.
Alexandru CHIRA