Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XXI-a
Continuăm publicarea pe DirectMM.ro a romanului-foileton „Gravimetrul” de Marian Ilea. Lectură plăcută vă dorim!
XXI
ARMISTIŢIUL
Într-o atmosferă nepreţuită, cu lumânări şi fum, cu miros de tutun şi sudoare, în numele nostru s-a prezentat la semnarea documentului, domnul ilustrissim camerar, baron şi administrator unic, Gerard Lissabona Întâiul din Medio Monte. Domnia-sa a venit călare, din puţul săpat la Providenţa Divină, care avea forma unui şurub uriaş, pe unde se putea coborî călare. Calul a rămas la intrarea în Hotel. Din cealaltă parte s-a prezentat domnul Lutz Korodi, achizitor de păr omenesc şi traficant de ciorapi de mătase şi fire de vanilie, din Medio Monte. Puţul domnului Gerard Lissabona este şi astăzi o pavăză în faţa duşmăniilor. Spre miezul muntelui, spre galeriile de exploatare, forma de şurub se transformă în spirală.
Domnul Lutz Korodi face vorbire despre apropiata realizare a unui gravimetru la care munceşte de o săptămână. Domnul Gerard Lissabona face vorbire, înspre domnul Lutz Korodi, despre surparea galeriei de mină Marc El, unde au fost îngropaţi optzeci şi unu de lucrători aduşi de la exploatările din Freyburg. Timp de o săptămână, întemniţaţii şi-au mâncat curelele de la pantaloni ca să nu crape de foame.
S-a stabilit că armistiţiul e un act istoric şi trebuie consemnat ca atare. S-a stabilit că armistiţiul să fie un act perfect, sincer, armonios şi prietenesc.
Prin acesta se decretează că vecin al nostru învestit cu titlul de bună vecinătate, domnul Lutz Korodi din Pianul de Sus.
Domnul Gerard Lissabona Întâiul menţionează că această prietenie a fost, este şi va rămâne un act benevol, liber consimţit şi în interesul ambelor tabere.
S-a stabilit şi interesul comun.
Situaţiile de după acest armistiţiu se vor trimite, de către domnul Lutz Korodi, prin curier hotelier ori se vor preda personal.
La încheierea armistiţiului, s-a luat act de voinţa unei părţi şi acordul celeilalte ca să se treacă, la finalul actului, câteva gânduri fără legătură cu substanţa armistiţiului. Drept care, domnul Lutz Korodi a dictat, iar cronicarul acestui eveniment a consemnat:
„Chemarea mea se ridică peste frământările de o clipă. În ansamblu, toţi sntem nişte eroi necunoscuţi. Viaţa e un hazard. Nu cunosc frica. Voi avea întotdeauna ca giulgiu drapelul cu turnul de cetate al oraşului Medio Monte”.
Părţile au semnat, sub privirile specialistului Jean Rabol, acest act. Obligaţiile care decurg din el devin obligatorii.
Domnul Gerard Lissabona Întâiul şi domnul Lutz Korodi au părăsit împreună Hotelul. Au păşit pe strada Malinosvki. S-au despărţit la intersecţia acesteia cu bulevardul Regele Ferdinand.
(Va urma)
Marian ILEA
Sursa foto – Nicolae Uszkai
Citește și