Share
În Sighetu Marmației va avea loc Festivalul de interpretare vocală și instrumentală „Viorel Costin”

În Sighetu Marmației va avea loc Festivalul de interpretare vocală și instrumentală „Viorel Costin”

În perioada 15-16 noiembrie, Sala de spectacole a Centrului Cultural din Sighetu Marmației va găzdui Festivalul de interpretare vocală și instrumentală „Viorel Costin”.

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 16.00, se va desfășura spectacolul concurs, iar joi, 16 noiembrie, de la ora 15.00, va avea loc Gala laureaților.

Invitatul special al evenimentului este Ana Munteanu.

Prin acest eveniment se dorește descoperirea de tinere talente și contribuția lor la culegerea, conservarea, valorificare și promovarea folclorului reprezentativ Maramureșului.

Cine a fost Viorel Costin

Viorel Costin s-a născut la poalele Gutaiului, în comuna Mara, la 7 august 1950. A început să studieze muzica încă de pe băncile Liceului „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, avându-i profesori pe Witmann Cecilia și Ghizela Nemeth-Gontoiu care, descoperindu-i talentul muzical îl îndrumă spre canto-ul clasic.

Viorel Costin înregistrează primul succes în vara anului 1969 cu lieduri compuse de Frantz Schubert și Giacomo Carissimi obținând locul I la Festivalul Artistic Național al Elevilor.

La doar 20 de ani, după numeroase succese înregistrate cu Ansamblul Folcloric Brașov, Viorel Costin debutează la emisiunea-concurs „Steaua fără nume” al cărui mare trofeu îl câștigă un an mai târziu, la 1 noiembrie 1971, fiind acompaniat de Ansamblul Maramureșul sub bagheta dirijorului Radu Voinescu. În 1976 este angajat al Ansamblului Maramureșul timp de un an.

În 1972 la absolvirea Institutului Pedagogic, devine profesor de muzică populară la Școala Populară de Arta din Sigheț, iar în 1977 devine profesor de muzică la școala Ion Buteanu din Sighetul Marmației. În această perioadă își completează studiile la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București.

Feciorul de pe Mara – așa cum îi plăcea să se prezinte adeseori, a cules folclor din tot Maramureșul istoric, a cercetat culegerile editate de Bela Bartok și Constantin Brăiloiu și s-a preocupat de autenticitatea actului artistic.

Viorel Costin a colaborat cu diferite ansambluri folclorice din țară printre care:

  • Maramureșul din Baia Mare,
  • Țapinarii din Satu Mare,
  • Cercănelul din Borșa,
  • Junii din Vâlcea,
  • Ansamblul „Mara” din Sighetu Marmației.

Viorel Costin a murit într-un accident rutier la 4 septembrie 1998.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu