181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 3 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 5 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 9 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 9 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „E important să ne adaptăm dacă vrem să fim mai puțin stresați”
De ce e important să ne ADAPTĂM dacă vrem să fim mai puțin stresați. Pentru că tot vorbeam în materialele trecute despre stres, acum m-am gândit să scriu câte ceva despre ADAPTARE. Ce înseamnă asta? În cabinet întâlnesc, nu de puține ori, oameni care au „probleme” cu membrii familiei, cu prietenii sau cu asociații lor în afaceri etc.
Vă dau un exemplu: „Pe mine mă enervează grozav că mama soției mele care stă la 2 case distanță vine aproape în fiecare zi să îmi vadă copilul mic…și mai mult, nu suport să văd cum vorbește cu el…aș vrea să nu ne mai viziteze niciodată, dar nu pot să-i cer asta soției mele pentru că ea are o relație foarte bună cu ai ei. Și din cauza asta eu nu mai pot de nervi și mă cert cu soția că nu le spune să nu ne mai viziteze…etc.” Ok. Povestea este mult mai complicată decât atât, dar am spicuit ceva din ea pentru a putea înțelege că poate și dumneavoastră vă confruntați cu unele situații pe care nu le puteți schimba. În acest caz, persoana nu se poate muta cu casa în altă parte (tocmai ce a construit sau achiziționat casa în care stă) și oricum nu e de recomandat acest lucru pentru că el va merge „tot cu el”, nu se va schimba nimic în afară de locație.
Gândurile și mecanismele după care funcționează îl vor însoți în continuare. Așa că…ce e de făcut? Ideea este în felul următor: dacă nu puteți să schimbați ceea ce vă stresează (în acest caz nu putem schimba soacra și nici nu putem impune soției să nu vorbească cu propria mamă, oricum nu ar avea fundament cerința), schimbați-vă pe voi înșivă! Schimbați ceea ce gândiți despre situația dată. Învățați să vă adaptați la ceea ce nu puteți schimba.
Dacă schimbați atitudinea față de stresor vă recăpătați controlul. Apoi, evident, cântăriți bine situația. Oare chiar este un lucru care să merite toată energia dumneavoastră? Acționați precum un om matur sau ca un copil de 4 ani frustrat că cei din jur nu fac și nu acționează cum vreți dumneavoastră? Ce rol am în acel moment, de bărbat sau femeie matură sau de copil încă în formare? Faceți un exercițiu de 7 zile în care să vă observați reacțiile, doar observați ce atitudine aveți în diferite circumstanțe, vedeți ce așteptări aveți de la ceilalți și vedeți unde scrie că ceilalți trebuie să facă cum vreți dumneavoastră? Nimeni nu vă este dator cu nimic, oamenii au dreptul să spună și să facă ce vor atâta timp cât nu vă lezează propria viață. Atunci încetează dreptul celuilalt.
În rest, eu personal cred cu tărie că le luați mult prea personal. Nu reacționați imediat la situațiile din viața dumneavoastră, aveți puțintică răbdare, trageți aer pe nas și apoi expirați, imaginându-vă cum odată cu aerul iese și frustrarea sau numărați până la 10 înainte de a ”scoate pe gură”. Țineți minte, SUNTEȚI SUMA GÂNDURILOR DUMNEAVOASTRĂ ȘI A ALEGERILOR PE CARE LE FACEȚI. Nu situațiile vă cauzează suferința, ci cum vă raportați la ele. Așadar, vorba lui Brian Tracy…SCHIMBÂND GÂNDIREA ÎȚI SCHIMBI VIAȚA!
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și