Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 2 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 4 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 4 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 5 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 5 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 6 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 9 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 16 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 18 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Conferința „Slujirea liturgică din perspectiva stranei” și Slujba Vecerniei unită cu Litia la Catedrala Episcopală Baia Mare
Conferința „Slujirea liturgică din perspectiva stranei” și Slujba Vecerniei unită cu Litia la Catedrala Episcopală Baia Mare
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare a fost gazda conferinței intitulată „Slujirea liturgică din perspectiva stranei”, susținută de domnul profesor Adrian Sîrbu, lector universitar la Facultatea de Arte „George Enescu” din Iași și dirijorul Corului Academic „Byzantion”.
Evenimentul a fost organizat în contextul Anului Comemorativ al sfinților imnografi și cântăreților bisericești de către Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Asociația Culturală „Theologos” și Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” și s-a bucurat de participarea Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
La această conferință au participat peste 400 de persoane, părinții protopopi, preoți slujitori ai sfintelor altare din cele opt protopopiate ale eparhiei împreună cu cântăreții bisericești de toate vârstele, stareți și starețe, monahi și monahii, elevi seminariști, studenți teologi și mulți credincioși.
„S-a dorit a fi o întâlnire față către față, o masă rotundă, un dialog unde să ne întâlnim să discutăm de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă, ce obstacole întâlnim în realitatea de astăzi a stranei, în viața parohiei, ce s-ar putea face, ce avem de învățat din trecut, care ne este istoricul, care ne este trecutul, atât în Țările Române cât și aici pe tărâm ardelenesc, unde ne leagă o istorie a muzicii bisericești. Cred că este un moment de trezire, nu doar în acest context al anului comemorativ, ci și într-un context în care libertatea de expresie, de mișcare, trebuie să ne unească prin tradiția orală, și să ne facă mai conștienți de rolul psaltului ca și slujitor. Psaltul este în primul rând un slujitor în tinda altarului, este un om al rugăciunii, al spovedaniei și al împărtășaniei”, a explicat domnul Adrian Sîrbu.
„Observăm această dorință de îmbunătățire duhovnicească pe care o avem la nivel de eparhie și la nivel de slujire liturgică la strana bisericii. Tema conferinței a fost foarte profundă și tratată cu maximă seriozitate, așa cum s-a exprimat și distinsul nostru invitat tratând această temă din perspectiva dascălului, al psaltului, arătand astfel originea cântării bisericești dar și profunzimea teologică, dogmatică și liturgică pe care cântărețul bisericesc ca slujitor și ajutător al preotului o transmite în sânul comunității care îl ascultă și în numele căruia îi răspunde preotului slujitor de la strană”, a menționat Preasfinția Sa.
După susținerea conferinței a fost oficiată Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia sub protia Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Amintim în soborul slujitor pe Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul catedralei, Pr. Florin Hoban, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Pr. Viorel Bud, Pr. Adrian Dobreanu, Responsabilul Departamentului Comunicații Media-Online al Episcopiei și membru organizator, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Vasile Bud și Diac. Vlad Nechita.
Răspunsurile la strană au fost oferite de domnul Adrian Sîrbu împreună cu membrii Grupului psaltic „Theologos” condus de Florian Vois.
„Ne aflăm pe cărarea cea duhovnicească din Postul Nașterii Domnului, în contextul Anului Comemorativ, fiind purtați în chip liturgic în brațele de rugăciune ale sfinților imnografi. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, Asociația Culturală „Theologos” a organizat astăzi conferință cu tema „Slujirea liturgică din perspectiva stranei” susținută de către domnul profesor Adrian Sîrbu, care a vorbit în fața celor prezenți despre frumusețea slujirii în armonie dintre preot și strană, dar și despre însemnătatea primordială a muzicii bisericești în viața credincioșilor, precum și rolul psaltului în comunitatea parohială”, a explicat părintele Adrian Dobreanu.
Cu acest prilej dorim să sa mulțumim cu profundă recunoștință tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment: preacuviosului părinte protosinghel Serafim Bilț împreună cu părinții și ostenitorii catedralei, domnului Ciprian Bohotici, director Mass-media și echipei Trinitas TV, membrilor Grupului psaltic „Theologos”, părintelui arhidiacon Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, precum și altor binefăcători.
Foto: Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol
Asociația Culturală „Theologos”
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului