Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum ne putem îmbunătăți voința, doar urmând câteva sfaturi folositoare

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum ne putem îmbunătăți voința, doar urmând câteva sfaturi folositoare

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum ne putem îmbunătăți voința, doar urmând câteva sfaturi folositoare

Cu toții cunoaștem termenul de voință și suntem conștienți, mai mult sau mai puțin, de modul în care puterea acesteia – capacitatea de a ne controla, atenția, emoțiile și dorințele – ne influențează viața în toate aspectele ei fundamentale: sănătate fizică, relații, profesie, stabilitate financiară etc.

Spunem că avem voință atunci când reușim să ne controlăm impulsurile, când reușim să depășim obstacole în atingerea unui obiectiv pe care ni l-am propus, când reușim să ne abținem să mâncăm/bem sau să cumpărăm ceva despre care știm că vom regreta mai târziu, când reușim să „ne ținem limba după dinți” când avem tendința de a jigni, când reușim să limităm timpul în care ne uităm la TV, când reușim să fumăm mai puțin, când reușim să avem un regim de viața sănătos și să facem sport regulat etc.

Dar oare reușim întotdeauna să realizăm acest lucru sau suntem, de prea multe ori, sclavii instinctelor noastre? Suntem capabili permanent să manifestăm aceeași putere a voinței sau aceasta fluctuează pe durata unei zile sau a vieții? Avem cu toții aceeași putere a voinței sau ne diferim fundamental din punct de vedere biologic în manifestarea acesteia? Vom încerca să oferim câteva răspunsuri la aceste întrebări pentru a căpăta o mai bună înțelegere a comportamentului nostru imperfect și pentru a identifica unele posibile soluții utile în creșterea capacității de a ne îmbunătăți autocontrolul. Pentru început, este important să precizăm că rezultatele unor studii de specialitate evidențiază fără echivoc că voința ocupă, în raport cu alte virtuți, întotdeauna primul loc: autocontrolul este mai important decât inteligența în atingerea succesului academic, decât charisma în eficiența unui manager și decât empatia pentru fericirea unui cuplu.

Toată viața noastră este o permanentă luptă a trei puteri: „vreau”, „nu vreau” și „îmi doresc”, iar voința este capacitatea de a le gestiona eficient pentru a ne atinge obiectivele și a ne feri de neplăceri. Uneori avem senzația că în corpul nostru locuiesc două persoane sau că avem un singur creier și două personalități: o versiune a noastră care vrea satisfacție imediată și dă curs impulsurilor, iar alta care ne protejează obiectivele pe termen lung și ne controlează impulsurile. Ambele versiuni sunt ale noastre, ne reprezintă, dar între care oscilăm permanent: uneori reușim să ne abținem de la ceva dulce pentru că avem ca obiectiv scăderea în greutate, însă în alte situații, pofta este atât de mare că îmbrățișăm varianta care dorește cu orice preț prăjitura. Acestea sunt provocările la adresa voinței: o parte a noastră dorește un lucru, iar cealaltă parte vrea cu totul altceva.

Hai să facem un exercițiu: gândiți-vă la o provocare cu care v-ați confruntat și în care ați devenit conștient de faptul că, în interiorul vostru, are loc o luptă a celor două variante ale voastre, cea impulsivă și cea înțeleaptă.

Stabiliți ce își dorește fiecare dintre aceste două variante și descrieți modul în care se desfășoară această bătălie. În ce situație a învins cea impulsivă și în care cea înțeleaptă? Ce anume gândiți sau vă spuneți în sinea voastră înainte de a ceda? Oferiți un nume fiecărei versiuni a voastre („leneșul”, „regele dulciurilor”, „nesimțitul”, „criticul”, „enervantul” etc.), demers care vă poate ajuta să vă dați seama mai ușor de momentele în care varianta impulsivă este pe cale să preia controlul și să vă fie mai ușor să o chemați în ajutor pe cea înțeleaptă, care să vă insufle voință și puterea de a rezista. De asemenea, menținerea atenției active ne face capabili să rezistăm mai ușor tentațiilor din jurul nostru, fie că e vorba de dulciuri, de reduceri, de a lua telefonul să consultăm emailul, de a ne uita la televizor în neștire, de a prelungi anumite discuții în timpul orelor de muncă etc. Pe durata unei zile, luăm un număr impresionant de decizii când suntem „pe pilot automat”, cu mintea în altă parte, fapt care ne face mai susceptibili de a cădea pradă tentațiilor din jurul nostru și care nu sunt în congruență cu obiectivele noastre pe termen lung. Tocmai de aceea, este esențială dezvoltarea conștiinței de sine, definită ca acea capacitate de a conștientiza ceea ce facem pe măsură ce acționăm și de a înțelege motivul pentru care ne comportăm într-un anume fel. Un alt exercițiu util este acela de a observa ce alegeri facem când ne confruntăm cu provocări care ne pun la încercare voința. Este în firea omului să găsească ușor scuze față de ceea ce nu a realizat și despre care este conștient că ar fi trebuit să facă în atingerea unor obiective pe care și le-a propus. Nu ne-am dus la sală că nu am avut echipamentul la noi, nu am mâncat la timp pentru că am răspuns la un telefon, nu am scris un material pentru că începuse o emisiune interesantă la TV etc. Găsiți și voi alte exemple. Sunt convins că sunt nenumărate.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Copilul este proiectul perfect al lui Dumnezeu. În sinele lui are schița perfectă pentru a se dezvolta”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu