Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 40 minute în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 42 minute în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 44 minute în urmă
Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense - 48 minute în urmă
50 de ani de la aselenizarea Apollo 14 pe Lună - 50 minute în urmă
Tradițiile maramureșene, vedete internaționale - 53 minute în urmă
Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 3 ore în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte - 4 ore în urmă
Școala profesională Fărcașa a fost dotată cu echipamente moderne și mobilier nou - 4 ore în urmă
Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 5 ore în urmă
Continuă lucrările de reconstrucţie la biserica de lemn monument istoric din Costeni
Biserica de lemn „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea maramureşeană Costeni (ridicată în 1870) a fost devastată de furtuna din 17 septembrie 2017, în urma căreia turla bisericii de lemn s-a prăbuşit la pământ.
În prima fază, a fost întocmită documentaţia necesară, iar începând din toamna anului 2020 Biserica a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Autoritățile județene au anunțat zilele trecute că lucrările continuă. Procesul de reabilitare este susţinut în special de Institutul Naţional al Patrimoniului prin programul Timbru Monumentelor Istorice la subprogramul Intervenţii de Urgenţă.
Prin programul „Protecția Monumentelor Istorice de pe raza administrativ teritorială a Județului Maramureș”, iniţiat în acest an de către Consiliul Judeţean Maramureş, s-a aprobat suma de 94.106,34 lei, iar de la Secretariatul de Stat pentru Culte s-a alocat suma de 200.000 lei, pentru continuarea lucrărilor conform documentaţiei economice din deviz – proiect. Din aceste fonduri, la ora actuală, se realizează următoarele lucrări: consolidare şi refacere foişor turn din lemn de stejar şi brad, confecţii metalice pentru ancoraje la foişorul turnului, ignifugare şi tratament antiseptic a lemnului pus în operă, lucrări aferente paratrăznetului, schelă de lemn pentru turn şi ciof la lucrările aferente turnului şi coifului, lucrări de consolidare şi refacere coif – turn.
Lăcaşul de cult necesită în continuare Intervenţii de urgenţă pentru acoperirea învelitorii de şiţă a coifului în vederea conservării obiectivului arhitectural de dimensiuni impresionante şi cu o valoare inestimabilă prin care se remarcă această biserică monument istoric ce reprezintă o mărturie vie a credinței înaintașilor noştri de pe aceste meleaguri din Ţara Lăpuşului.