În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației - 34 minute în urmă
Se împlinesc 69 de ani de la uciderea lui Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus – cel mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș - 44 minute în urmă
Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 55 minute în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 1 oră în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 1 oră în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 2 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 2 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 3 ore în urmă
Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense - 3 ore în urmă
50 de ani de la aselenizarea Apollo 14 pe Lună - 3 ore în urmă
O nouă tradiție, împodobirea bradului pe 1 Decembrie
Bucuria Sărbătorilor de iarnă și magia Crăciunului a început să apară mai devreme în casele oamenilor, decât spune tradiția. Există mulți oameni care aleg această zi de 1 Decembrie pentru împodobirea bradului.
Specialiștii spun că decorațiunile de Crăciun și bradul împodobit într-o casă ajută la creșterea nivelului de dopamină, un hormon care ne face să ne simțim fericiți.
Primul brad împodobit in România a fost in anul 1866, odată cu sosirea dinastiei Hohenzoller în Țările Române, care a dus la introducerea de noi tradiții, inclusiv de Crăciun. Potrivit istoricilor, primul brad împodobit în România a fost chiar la curtea Regelui Carol I.
Împodobirea pomului de Crăciun a devenit cel mai emoționant ritual al Sărbătorilor de iarnă. Toată familia se strânge în jurul bradului și, aproape fiecare dintre noi are cu siguranță un glob preferat.
Tradiția spune că bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului, adică pe 24 decembrie, pentru ca, a doua zi, copiii să caute fericiți cadourile. Statisticile ne arată că persoanele cu vârsta între 18 și 34 de ani sunt mai entuziasmați de sărbătoarea Crăciunului, motiv pentru care împodobesc bradul mult mai repede. Persoanele de peste 55 de ani țin mai mult la tradiție, alegând Ajunul Crăciunului.
Așadar, concluzia este că nu există o dată corectă sau greșită pentru a împodobi bradul. Fiecare alege ziua în funcție de timpul liber, evenimente ale familiei din luna decembrie sau de stările sufletești.
Lăcrimioara ZOTA