Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 2 ore în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte - 3 ore în urmă
Școala profesională Fărcașa a fost dotată cu echipamente moderne și mobilier nou - 3 ore în urmă
Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 4 ore în urmă
Gică Hagi – Legenda eternă a fotbalului românesc împlinește 60 de ani - 4 ore în urmă
Muzeul de Mineralogie Baia Mare vă invită să participați la lansarea oficială a expoziției interactive „Muzeul virtual” - 5 ore în urmă
5 Februarie – Maramureșul onorează ,,Asociațiunea pentru Cultura Românilor” - 5 ore în urmă
Ianuarie a fost o lună „de foc” pentru Salvamont Maramureș; Viața a 140 de persoane a fost salvată prin curajul lor - 5 ore în urmă
Sprijin financiar pentru agricultori - 5 ore în urmă
Simona Halep își încheie cariera legendară - 5 ore în urmă
Destinul trist al celei mai frumoase fete din Baia Mare. A fost prima „Miss Baia Mare” și apoi „Miss Transilvania”
Astăzi, concursurile de frumusețe sunt organizate an de an, iar cea mai frumoasă fată trebuie să prezinte și alte calități, pe lângă cele fizice. Sunt luați în calcul mai mulți factori precum echilibrul proporțiilor trăsăturilor faciale, dar și cele ale corpului. În plus, tinerele trebuie să dovedească prezență de spirit și chiar abilități de comunicare.
În trecut însă, nu era la fel. În Baia Mare, primul concurs de frumusețe a avut loc în 1931. Tânăra care a câștigat inimile juriului s-a calificat la etapa următoare, pe care și câștigat-o apoi, scrie pagina Baia Mare Vintage pe Facebook.
„Primul concurs de frumusețe organizat oficial a avut loc în Baia Mare la 30 martie 1931. Ca și în alte orașe, și băimărenii s-au pregătit pentru acest eveniment, iar în săptămânile dinaintea concursului, în vitrina magazinului <Paris> au fost expuse fotografii ale candidatelor, realizate de un fotograf local, A. Gerson”, scriu autorii paginii.
De asemenea, au fost și premii pentru cele mai frumoase fete din concurs. „Premiile pentru câștigătoare au fost adunate în aproape o zi, printr-un efort comunitar, comercianții locali donând o varietate de haine și ustensile: pantofi, eșarfă, pălărie, pantaloni, ciorapi de mătase, pudră, săpun, apă de colonie, ornamente, bibelouri, albume, desene, miere și ciocolată”, mai arată autorii.
Banii au fost strânși și din vânzarea biletelor la concurs. „Biletele pentru eveniment și pentru petrecerea care a urmat au putut fi cumpărate de la farmacia lui Peter Widder, încasările fiind folosite pentru a acoperi cheltuielile de deplasare ale frumuseții serii, câștigătoarea a avut ocazia de a se deplasa la Timișoara pentru a concura pentru titlul de Miss Transilvania”, se mai arată în postare.
De asemenea, mai scriu autorii, concursul s-a desfășurat în sala de spectacole din care azi a rămas doar o fațadă, în interior fiind, de fapt, o ruină. Este vorba despre fostul cinema „Minerul” din perioada comunistă, despre care s-a scris că va fi reabilitată cu ani în urmă.
„Concursul de frumusețe a avut loc în sala de spectacole a Complexului Hotel Sfântul Ștefan (fostul Minerul), unde au concurat 54 de candidate. Pe lângă juriul oficial, a fost înființat un comitet local, prezidat de pictorul János Thorma.
Titlul de Miss Baia Mare a fost câștigat de Mandel Böske, o tânără în vârstă de 19 ani, de origine evreiască, care a fost descrisă în ziarele vremii ca fiind <înaltă, zveltă, brunetă cu ochi negri, extrem de fermecătoare și atrăgătoare>”, mai scriu autorii despre ea.
Cu toate că era foarte tânără, autorii spun că datele de la acea vreme o descriu ca „o bucătăreasă excelentă, vorbea mai multe limbi străine și visa să devină profesoară de pian.”
După ce a câștigat titlul de Miss Baia Mare, l-a câștigat și pe cel de Miss Transilvania, organizat la Timișoara. Însă regimul politic de la acea vreme a fost necruțător cu evreii. „Ea a donat premiile câștigate la Baia Mare și Timișoara unor fete nevoiașe și și-a folosit toți banii de buzunar în scopuri caritabile.
Böske, cea mai frumoasă fată din Transilvania, a fost deportată în iunie 1944, unde a fost exterminată”, mai scriu autorii textului publicat pe rețelele sociale.
Angela SABĂU