Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 2 ore în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte - 3 ore în urmă
Școala profesională Fărcașa a fost dotată cu echipamente moderne și mobilier nou - 3 ore în urmă
Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 4 ore în urmă
Gică Hagi – Legenda eternă a fotbalului românesc împlinește 60 de ani - 4 ore în urmă
Muzeul de Mineralogie Baia Mare vă invită să participați la lansarea oficială a expoziției interactive „Muzeul virtual” - 5 ore în urmă
5 Februarie – Maramureșul onorează ,,Asociațiunea pentru Cultura Românilor” - 5 ore în urmă
Ianuarie a fost o lună „de foc” pentru Salvamont Maramureș; Viața a 140 de persoane a fost salvată prin curajul lor - 5 ore în urmă
Sprijin financiar pentru agricultori - 5 ore în urmă
Simona Halep își încheie cariera legendară - 5 ore în urmă
Pregătiri pentru viituri: Autoritățile iau toate măsurile pentru a se asigura că apele nu se vor revărsa
Începând cu 28 noiembrie 2023, spațiul hidrografic Someș-Tisa, care cuprinde județele Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Maramureș, Cluj și Sălaj, s-a aflat sub incidența unor avertizări meteorologice și hidrologice succesive cod galben, cod portocaliu și cod roșu.
„Cantitățile de precipitații căzute în mai multe zone au depășit cu mult normalul perioadei. Spre exemplu, la stația hidrometrică Smida de pe Someșul Cald (județul Cluj) s-au înregistrat 127 l/mp, într-un interval de 24 de ore, iar pe râul Someșul Mare, la două stații hidrometrice (Valea Mare și Rodna, județul Bistrița-Năsăud), s-au înregistrat în 24 de ore precipitații însemnate cantitativ de 41 l/mp, respectiv 51 l/mp. Pe lângă precipitațiile abundente, s-a produs topirea statului de zăpadă din zonele montane înalte”, arată Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST) într-un comunicat de presă.
În aceste condiții, mai arată documentul, au fost depășite cotele de apărare, s-au activat torenții și a fost depășită capacitatea de tranzitare a viiturilor pe unele cursuri de apă, generând probleme semnificative în județul Bistrița-Năsăud.
„Totodată, în mai multe zone, podurile și podețele au fost blocate cu material lemnos și cu deșeuri, provocând inundații locale”, mai arată ABAST.
Angajații Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au asigurat și asigură în continuare fluxul informațional al datelor prin Dispecerat către toate structurile, autoritățile locale și județene, precum și către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență din bazinul hidrografic Someș-Tisa, precum și monitorizarea nivelurilor și debitelor cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice.
Totodată, aceștia aplică programul de măsuri pentru funcționarea eficientă a construcțiilor hidrotehnice în sezonul rece.
De asemenea, hidrologii și observatorii hidrometri au realizat măsurători ale nivelurilor și debitelor și au monitorizat viiturile formate pe râurile Someșul Mare, Someș, Sălăuța, Cormaia, Ilva, Ilișua, Șieu, Bistrița, Tisa, Vișeu, Iza, Mara, Lăpuș, Cavnic, Crasna,Tur și pe afluenții acestora.
Acumularea Călinești-Oaș a atenuat și atenuează în continuare debitele produse pe cursurile de apă din bazinul hidrografic superior al râului Tur.
În această perioadă, au intrat în funcțiune polderul Moftin și acumulările nepermanente Crucișor și Dada din județul Satu Mare.
Sectoarele îndiguite ale râurilor Tur și Crasna sunt în continuare sub incidența codurilor hidrologice portocaliu și galben. În momentul actual, sunt depășite cotele de apărare pe aceste tronsoane, iar acumularea Călinești-Oaș se află în faza a II-a de apărare.
Specialiștii de la ABAST monitorizează, în continuare, evoluţia evenimentelor.
Angela SABĂU