Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 11 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 11 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 12 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 14 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 18 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 19 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 19 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
De unde vine denumirea de „Podul viilor”. Puțini știu despre viile care se cultivau în Baia Mare
Puțini sunt cei care știu că pe dealurile dimprejurul Băii Mari, cu ani în urmă se cultiva viță-de-vie. În special pe versanții sudici, unde soarele și terenul nisipos erau optime pentru această cultură. Asta ar putea explica de unde vine denumirea de „Podul viilor”, din Baia Mare.
Jurnalistul Alec Portase scrie pe o rețea socială despre acest lucru și arată că în trecut, cei care cultivau viță-de-vie aveau, în general, o căsuță acolo, unde de regulă erau păstrate obiectele necesare prelucrării strugurilor. „Cei mai tinerei poate nu știu că pe versanții sudici ai dealurilor care mărginesc orașul Baia Mare, de la Piatra Virgină, Valea Roșie, Morgău, Berărie și până la Valea Borcutului, în trecutul nu prea îndepărtat, se cultiva vița-de-vie. Erau și mulți pruni și meri”, începe el.
De unde vine denumirea de „Podul viilor”
Apoi vorbește despre „casa viilor”, care era foarte importantă pentru proprietarii de vii. „Acolo, în vii, oamenii aveau case ale viilor, cu beciuri încăpătoare, butoaie și unelte, șitauă (presa pentru stors). Toamna, proprietarii de vii făceau vin (roșcă), pe care-l vindeau, în principal, minerilor de la minele Valea Roșie, Dealu Crucii și Săsar. Din mere și prune făceau, în bujdee, poame uscate. Nu prea se făcea horincă. (În lipsa cazanelor)”, mai spune el.
Terenurile cu vii, însă, au fost ocupate acum de case mari, zona pitorească fiind foarte ofertantă pentru potentații vremii.
O mărturie certă a acestor culturi de viță-de-vie arată de unde vine denumirea de „Podul viilor”, despre care autorul amintește în textul său.
„Puține vii mai sunt acum pe aceste dealuri. În locul lor s-au făcut vile, chiar dacă terenul este nesigur. Au rămas doar amintiri despre întinsele vii. Aceste amintiri sunt Podul Viilor (cel de peste râul Săsar), porțiuni dintr-un drum pietruit cu piatră de râu, vizibile la urcarea din Parcul municipal <Regina Maria>, ca și petece de vii. A rămas și această casă a viilor în arhiva mea cu imagini”, mai spune el, confirmând, astfel, de unde vine denumirea de „Podul viilor”.