Tânăr fără permis prins la volanul unei mașini fără numere de înmatriculare - 1 oră în urmă
Alin-Sebastian Tat, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică UBB, va susține conferința „Cui i-e frică de Sfântul Augustin?”, la Centrul Universitar Nord Baia Mare - 2 ore în urmă
S-a lăsat cu amenzi într-un local de noapte care a vândut alcool minorilor - 3 ore în urmă
La Seini s-a desfășurat seminarul de pregătire profesională continuă cu tema ”Evaluarea primară și secundară a pacientului politraumatizat” - 3 ore în urmă
Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace se sărbătorește pe 6 aprilie - 4 ore în urmă
Andrei Rațiu, desemnat ”Tricolorul lunii martie” - 5 ore în urmă
Sportivii Waltner Eric şi Cuceu Roberta de la Galactic Dance s-au calificat în primii 24 de dansatori din Europa - 5 ore în urmă
Invitație la spectacolul „DE-CONECTAT… de primăvară” - 7 ore în urmă
Victorie fără bătăi de cap pentru ”zimbri” - 7 ore în urmă
Activități fascinante pentru școlari la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie - 8 ore în urmă
Despre lemn și sculptură cu Mihai Bledea din Vadu Izei
Arta de a sculpta în lemn este una dintre cele mai vechi tradiții românești. În ceea ce privește sculptura maramureșeană, aceasta e plină de simboluri. În județul nostru există numeroși sculptori pricepuți, iar din mâinile lor pricepute ies adevărate bijuterii.
Azi vă facem cunoștință cu sculptorul Mihai Bledea din Vadu Izei, prin intermediul tânărului Denis Năsui – inițiatorul proiectului „Cu Denis prin Maramureș”.
„Scuptorul Mihai Bledea (54 de ani) din Vadu Izei este cu adevărat un păstrător al tradiției. Vorbește cu atâta pasiune, pricepere și devotament despre lemn, despre Maramureș și despre noi, moroșenii. A învățat autodidact tot ceea ce este legat de sculptură și de realizarea caselor tradiționale de lemn. M-am bucurat enorm de mult să-l cunosc pe Mihai Bledea pentru că prin el lemnul vorbește, lemnul prinde o formă și totul capătă un sens”, spune Denis.
Meșterul Mihai Bledea vorbește atât de frumos despre lemn și despre această frumoasă meserie.
„Noi, maramureșenii, avem niște bijuterii pe care le ținem înaintea casei. Sunt porțile de lemn. Avem bisericile de lemn, adevărate tezaure (…). Lemnul are viață. De multe ori și zicem noi că dăm viață lemnului. Din el ies o grămadă de lucruri. Poate iese un stâlp la poartă, poate iese o ușă bisericească, o icoană sau poate iese o scândură în grajd, sub marhă. Și acela-i lucru sfânt, pentru că și animelele trebuie să stea pe ceva bun”, precizează sculptorul.
Vă invităm cu drag să urmăriți video de mai jos, pentru a afla întreaga sa poveste. Multă putere de muncă îi dorim și sănătate să poată realiza cât mai multe lucrări deosebite!
Lavinia-Codruța HERMAN
Citește și
Cantorul Ștefan Cozma din Vișeu de Jos ne povestește despre colindul străbun