Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 3 ore în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 3 ore în urmă
În luna ianuarie se fac prevestiri cu privire la timpul de peste an - 3 ore în urmă
Ce planete se pot vedea pe cer în aceste zile - 4 ore în urmă
„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 6 ore în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 9 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - 10 ore în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - 11 ore în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - 11 ore în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - 12 ore în urmă
Despre lemn și sculptură cu Mihai Bledea din Vadu Izei
Arta de a sculpta în lemn este una dintre cele mai vechi tradiții românești. În ceea ce privește sculptura maramureșeană, aceasta e plină de simboluri. În județul nostru există numeroși sculptori pricepuți, iar din mâinile lor pricepute ies adevărate bijuterii.
Azi vă facem cunoștință cu sculptorul Mihai Bledea din Vadu Izei, prin intermediul tânărului Denis Năsui – inițiatorul proiectului „Cu Denis prin Maramureș”.
„Scuptorul Mihai Bledea (54 de ani) din Vadu Izei este cu adevărat un păstrător al tradiției. Vorbește cu atâta pasiune, pricepere și devotament despre lemn, despre Maramureș și despre noi, moroșenii. A învățat autodidact tot ceea ce este legat de sculptură și de realizarea caselor tradiționale de lemn. M-am bucurat enorm de mult să-l cunosc pe Mihai Bledea pentru că prin el lemnul vorbește, lemnul prinde o formă și totul capătă un sens”, spune Denis.
Meșterul Mihai Bledea vorbește atât de frumos despre lemn și despre această frumoasă meserie.
„Noi, maramureșenii, avem niște bijuterii pe care le ținem înaintea casei. Sunt porțile de lemn. Avem bisericile de lemn, adevărate tezaure (…). Lemnul are viață. De multe ori și zicem noi că dăm viață lemnului. Din el ies o grămadă de lucruri. Poate iese un stâlp la poartă, poate iese o ușă bisericească, o icoană sau poate iese o scândură în grajd, sub marhă. Și acela-i lucru sfânt, pentru că și animelele trebuie să stea pe ceva bun”, precizează sculptorul.
Vă invităm cu drag să urmăriți video de mai jos, pentru a afla întreaga sa poveste. Multă putere de muncă îi dorim și sănătate să poată realiza cât mai multe lucrări deosebite!
Lavinia-Codruța HERMAN
Citește și
Cantorul Ștefan Cozma din Vișeu de Jos ne povestește despre colindul străbun