Locuri de muncă pentru cei care vor să lucreze în Spațiul Economic European - 5 minute în urmă
Centrul Rezidențial „Bunul Samarinean” din Coroieni are un nou director - 1 oră în urmă
Justiția taie, populiștii cad. Cine urmează? - 1 oră în urmă
Români la Campionatul Mondial al măcelarilor de la Paris - 1 oră în urmă
La mulți ani, Jandarmeria Română! - 2 ore în urmă
Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 13 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 13 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 16 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 16 ore în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 17 ore în urmă
Nouă spitale controlate de ITM, nouă încălcări ale legii
Inspectorii Inspectoratului Terotorial de Muncă (ITM) Maramureș au realizat controale în nouă spitale din Maramureș, în perioada aprilie-noiembrie 2023. A fost urmărit modul în care se respectă prevederile legale în domeniul Securității si sănătății în muncă în cadrul unităților care au ca obiect de activitate activități de asistență spitalicească.
În special s-a urmărit evitarea unor incidente cum au fost incendiile din spitale din perioada pandemiei. Acestea au fost cauzate în cel mai multe cazuri de manipularea defectuoasă a instalațiilor de oxigen.
„Acțiunea desfășurată a urmărit continuarea demersurilor întreprinse de Inspecția Muncii în anii anteriori, având în vedere evenimentele deosebit de grave produse pe parcursul anilor 2020, 2021 și 2022. În acest sens, se face referire la incendiile care au avut loc în mai multe spitale din țară soldate cu decesul a 25 persoane și alte 16 care au suferit intoxicații ale căilor aeriene superioare”, transmite ITM Maramureș.
Obiective, evitarea incidentelor grave
S-a urmărit identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează securitatea și sănătatea în muncă. De asemenea, luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie.
De asemenea, s-a încercat diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menționate, dar și diminuarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatoriipentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.
Inspectorii ITM au mai avut în vedere creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile referitoare la sănătatea umană.
Nouă spitale controlate, nouă încălcări ale legii
Inscpectorii ITM au verificat nouă unități spitalicești, atât în mediul privat, cât și în unitățile de stat. În urma controalelor s-au identificat nouă cazuri de încălcare a prevederilor legale în domeniul securității si sănătății în muncă. Pentru acestea s-au aplicat nouă sancțiuni și s-au dispus măsuri tehnice, organizatorice pentru remedierea deficientelor.
„Principalele deficiente constatate: lipsa instrucțiunilor proprii de securitate și sănatate în muncă pentru activitatea de utilizare a oxigenului în procedurile medicale; lipsa dotării cu detectoare de oxigen a încăperilor unde se folosește oxigenul; neactualizarea evaluării riscurilor privind expunerea lucrătorilor la zgomot; neactualizarea planului de prevenire și protecție și stabilirea persoanelor care să verifice măsurile dispuse în planul de prevenire și protecție; nerespectarea periodicității instruirii lucrătorilor; lipsa verificării cunoștințelor însușite de lucrători pe baza de teste”, mai transmite ITM.