Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 2 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 3 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 4 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 5 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 6 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 6 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 10 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 13 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 14 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Istoria primelor cărți poștale de Crăciun. Privite cu scepticism la început, s-au răspândit rapid în toată Europa
Primele cărți postale de Crăciun au apărut în urmă cu 180 de ani. Acestea au fost comandate la Londra de Sir Henry Cole – antreprenor și publicist englez, unul dintre fondatorii Muzeului Victoria și Albert din Londra.
În preajma Crăciunului din1843, el nu a avut timp să scrie, personal, felicitări tuturor rudelor, prietenilor și partenerilor săi de afaceri. Astfel, i-a cerut ilustratorului John Callcott Horsley să-i realizeze o schiță, care apoi a fost multiplicată prin mijloace tipografice.
Apoi, cărțile poștale au fost pictate manual de un artist profesionist. Sir Henry Cole nu a trebuit decât să scrie mesajul și să se semneze.
Sir Henry Cole a vândut apoi cărțile poștale care au rămas nescrise, pentru câte un penny fiecare. Prețul a fost imens la acea vreme, aproximativ egal cu câștigul mediu zilnic al unui angajat. Trebuie spus că o astfel de carte poștală a fost vândută la licitație în zilele noastre pentru suma de 25.000 de euro, arată Radio România Cultural.
Contribuția tiparnițelor a fost majoră
Ideea unei cărți poștale nu a fost nouă, la vremea aceea existau deja în Marea Britanie cărți poștale pentru Ziua Sfântului Valentin. Dar ideea unei cărți poștale pentru Crăciun era cu totul altceva, motiv pentru care era privită cu scepticism. Se credea că acestea nu se vor vinde foarte bine, însă, datorită apariţiei unor noi mijloace de tipărire mult mai ieftine şi a preţului scăzut la serviciile poştale ca urmare a dezvoltării comunicaţiilor feroviare, cărţile poştale de Crăciun au început să capete popularitate şi să se bucure de o cerere mare.
După ce au apărut în Anglia, cărțile poștale de Crăciun au început să crească în popularitate și în Germania, unde tehnica tipografică s-a dezvoltat mult mai rapid. Astfel, aici erau mult mai ieftine, iar calitatea mult mai bună. Tot în aceeaşi perioadă, datorită soţului german al reginei Victoria, Albert de Saxa-Coburg-Gotha, în Anglia s-au răspândit, astfel, şi alte tradiţii germane ale Crăciunului – Calendarul şi Pomul de Crăciun.
Sursa foto: Graficaplus.ro