Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 4 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 4 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 7 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 11 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 12 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 12 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 14 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 15 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 16 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
Albăuțele de la Băiuț – parfumul discret al fructelor de la munte
Albăuțele sunt un soi semisălbatic de prun cu fructe alb-gălbui, care cresc în zone cu climă mai rece. Provin din zona asiatică, originea lor mergând până la nord, în Siberia.
În regiunea noastră îl întâlnim din zona colinară până la munte.
Din păcate, în foarte multe regiuni au fost extirpate, în locul lor plantându-se specii altoite cu un randament mult mai bun ca și productivitate.
Dar la Băiuț, unde clima este una rece și umedă, nu s-au putut aclimatiza pomi fructiferi de soi, aceștia fiind mult prea sensibili pentru clima de aici. Așadar, populația locală a reușit să aprecieze ceea ce crește în apropierea lor.
Un aspect important este faptul că fructifică rapid, iar coacerea fructelor este, de asemenea, de scurtă durată.
Fini observatori ai naturii, băiuțenii știu că albăuțele cresc fără eforturi mari de îngrijire, se răspândesc ușor, urcând prin grădini sălbăticite, până aproape de limita molidului și, nu în ultimul rând, sunt foarte rezistente la frig.
Desigur, prezintă și unele dezavantaje, așa cum aminteam mai sus, mai ales în ceea ce privește productivitatea.
Dar aici lucrurile se compensează prin calitate, și anume aroma deosebită a acestor fructe.
Se știe că prunele se folosesc cel mai adesea pentru fabricarea horincii/pălincii, randamentul din albăuțe fiind de 6-7 % în comparație cu 10-11 % cât se obține din soiurile altoite.
În schimb, aroma licorii distilate concurează cu multe băuturi celebre.
Din prune se produc, de asemenea, gemuri și magiun, dar albăuțele nu se pretează pentru aceasta deoarece se spune că sunt mai amărui ca cele făcute din prune de soi.
,,Frișca de pe tort” în cazul acestor fructe semisălbatice este ,,Supa de albăuță de Băiuț”.
Făcută după o rețetă veche cu adaos de smântână și zahăr, supa de albăuțe este un deliciu culinar care se servește atât rece, cât și cald.
Vă invităm, așadar, în acest binecuvântat loc să gustați din farmecul discret al aromelor de la munte.
Text și foto: Walter Ubelhart