Concursul de șah „ChessMania” și-a desemnat câștigătorii - 10 minute în urmă
Ceremonie cu avansări în grad la Jandarmerie - 32 minute în urmă
A doua întâlnire din Postul Mare a tinerilor ATOP-BM, găzduită de Parohia Recea - 55 minute în urmă
Sportive de la 11 cluburi vor participa, în Baia Mare, la un turneu național de gimnastică ritmică - 1 oră în urmă
Prima mare fabrică americană care se închide în România - 2 ore în urmă
Pescarii trebuie să-și pună undițele în cui - 3 ore în urmă
Cursurile de prim ajutor ale Crucii Roșii Române sunt recunoscute global - 4 ore în urmă
Valeriu Achim, la ceas aniversar - 5 ore în urmă
Cu trenul prin Europa prin DiscoverEU - 13 ore în urmă
Grupul tradițional Zestrea din Rogoz pregătește primele înregistrări de pricesne - 17 ore în urmă
La Bârsana au răsunat colindele strămoșești. Cetele de colindători s-au întrecut la concursul de promovare a tradițiilor, datinilor și obiceiurilor de iarnă din Maramureșul Istoric
Marți, 19 decembrie 2023, Căminul cultural al localității Bârsana a răsunat de colindele transmise de cele 20 de cete de colindători, însumând aproximativ 500 de elevi și 50 de cadre didactice.
Concursul de colinde din cadrul Proiectului ”Datini, obiceiuri, tradiții”, organizat de Școala Gimnazială Bârsana în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Comunei Bârsana, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, a ajuns la cea de-a șasea ediție.
Juriul a fost alcătuit din: inspector școlar general Mihai Cosmin Pop, inspector școlar Natalia Fornvald, primar Teodor Ștefanca, manager Ileana Matus, profesoara Voichița Nemeș Andreica, director Maria Cozma, părintele Marcel Oprișan, părintele Marius Bizău, părintele Simion Iuga, părintele Sebastian Bersan, profesoara Maria Hrițiu.
Scopul proiectului este păstrarea și promovarea tradițiilor, datinilor și obiceiurilor specifice sărbătorilor de iarnă, în zona Maramureșului istoric. Pe lângă grupurile de colindători de pe Valea Izei și Valea Cosăului, ne-am bucurat de prezența elevilor de la CSEI Sighetu Marmației, de la Școala Gimnazială Câmpulung la Tisa, respectiv elevii de la Liceul cu predare în limba română ”Mihai Eminescu” din Slatina, Ucraina.
”Aducem calde mulțumiri tuturor celor care ni s-au alăturat la această frumoasă manifestare, devenind soli ai transmiterii bucuriei Nașterii Pruncului Sfânt, care a venit în lume ”Să se nască și să crească/ Să ne mântuiască”. Mulțumim dragilor noștri prezentatori, elevi ai clasei a VIII-a, Raluca Bârsan și Vasile-Adrian Știopei!
Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături! Vă dorim Sărbători binecuvântate, cu pace, sănătate și multă bucurie!”, arată coordonatoarele proiectului, directorul Școlii Gimnaziale, prof. Maria Bernicki și prof. Maria Giurgi, Școala ”Mircea Vulcănescu” Bârsana.
C.Ț.