181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 4 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 5 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 9 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 10 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
La Bârsana au răsunat colindele strămoșești. Cetele de colindători s-au întrecut la concursul de promovare a tradițiilor, datinilor și obiceiurilor de iarnă din Maramureșul Istoric
Marți, 19 decembrie 2023, Căminul cultural al localității Bârsana a răsunat de colindele transmise de cele 20 de cete de colindători, însumând aproximativ 500 de elevi și 50 de cadre didactice.
Concursul de colinde din cadrul Proiectului ”Datini, obiceiuri, tradiții”, organizat de Școala Gimnazială Bârsana în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Comunei Bârsana, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, a ajuns la cea de-a șasea ediție.
Juriul a fost alcătuit din: inspector școlar general Mihai Cosmin Pop, inspector școlar Natalia Fornvald, primar Teodor Ștefanca, manager Ileana Matus, profesoara Voichița Nemeș Andreica, director Maria Cozma, părintele Marcel Oprișan, părintele Marius Bizău, părintele Simion Iuga, părintele Sebastian Bersan, profesoara Maria Hrițiu.
Scopul proiectului este păstrarea și promovarea tradițiilor, datinilor și obiceiurilor specifice sărbătorilor de iarnă, în zona Maramureșului istoric. Pe lângă grupurile de colindători de pe Valea Izei și Valea Cosăului, ne-am bucurat de prezența elevilor de la CSEI Sighetu Marmației, de la Școala Gimnazială Câmpulung la Tisa, respectiv elevii de la Liceul cu predare în limba română ”Mihai Eminescu” din Slatina, Ucraina.
”Aducem calde mulțumiri tuturor celor care ni s-au alăturat la această frumoasă manifestare, devenind soli ai transmiterii bucuriei Nașterii Pruncului Sfânt, care a venit în lume ”Să se nască și să crească/ Să ne mântuiască”. Mulțumim dragilor noștri prezentatori, elevi ai clasei a VIII-a, Raluca Bârsan și Vasile-Adrian Știopei!
Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături! Vă dorim Sărbători binecuvântate, cu pace, sănătate și multă bucurie!”, arată coordonatoarele proiectului, directorul Școlii Gimnaziale, prof. Maria Bernicki și prof. Maria Giurgi, Școala ”Mircea Vulcănescu” Bârsana.
C.Ț.