Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 8 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 8 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 13 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 13 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 14 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 18 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 18 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 19 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 19 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
PS Iustin s-a aflat în mijlocul credincioșilor la Catedrala Episcopală din Baia Mare de Praznicul Nașterii Domnului
Luni, 25 decembrie, de Praznicul Nașterii Domnului, Crăciunul, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de soborul părinților slujitori ai lăcașului de închinare și în prezența unui număr mare de credincioși.
„După 40 de zile de post, post binecuvântat, post al bucuriei, pentru că osteneala duhovnicească a fost pentru pregătirea praznicului împărătesc al Naşterii Domnului, care, în sine, este o sărbătoare a darurilor, o sărbătoare a bucuriei, pentru că Dumnezeu trimite lumii pe Fiul Său din iubire nemărginită de oameni, ca şi chip al iubirii Sale desăvârşite, să-Şi arate iubirea faţă de întreaga umanitate.
Deşi, umanitatea aştepta împlinirea făgăduinţei lui Dumnezeu şi împlinirea profeţiilor, pentru că patriarhii şi împăraţii înţelepţi, proorocii, inspiraţi de Duhul Sfânt, au profeţit cu sute de ani înainte Întruparea Fiului lui Dumnezeu, precum Sfântul şi marele Prooroc Isaia a făcut-o cu peste 600 de ani înainte, când a zis „Iată, Fecioara va avea în pântece şi va naşte fiu şi îi vor pune numele Emanuel, care însemnează „cu noi este Dumnezeu”, totuşi, la împlinirea acestei făgăduinţe, la plinirea vremii, cum spune sfântul Apostol Pavel că S-a Întrupat Mântuitorul, parcă nu era suficient de pregătită, deoarece pentru Fiul lui Dumnezeu nu s-a găsit un loc în timpul recensământului pe care l-a poruncit cezarul August ca să se înscrie toată lumea, ei coborând din Galileea în Betleem, în cetatea lui David, nu s-a găsit un loc la casa de oaspeţi, iar Hristos Se naşte în anonimat, în întuneric, în inima pământului, pământ pe care a venit să-l rezidească, să-l răscumpere cu tot ce este pe el, cu întreaga umanitate şi să mântuiască sufletele oamenilor.
Deci, Fecioara Maria naşte în modestie, în smerenie, dar cu multă iubire şi încredere în făgăduinţa lui Dumnezeu, Naşte pe Fiul său Cel Unul Născut şi Îl înfăşoară în modeste scutece, dar Îl înconjoară şi-L învăluie cu iubirea ei. Aproape a fost, apoi, Sfântul şi Dreptul Iosif, au venit păstorii, vestiţi de îngeri, care au cântat primul imn, de „slavă întru cei de sus lui Dumnezeu li pe pământ pace, între oameni învoire”, pace care nici astăzi , iată, nu este desăvârşită pe pământ, deoarece vrăşmaşul păcii, diavolul, seamănă între oameni tulburare şi război, nedreptate şi răutate.
Toate acestea Hristos a avenit ca Domnul păcii, aşa a fost vestit, şi cei ce L-au căutat şi L-au primit au găsit pacea, binecuvântarea, lumina, bucuria şi harul. Iată, am slujit la sfânta noastră Catedrală Episcoplă „Sfânta Treime”, după ce am ascultat colindele în zilele premergătoare Crăciunului, peste 2.500 de colindători, în cete, în grupuri de copii, de la copiii de la gradiniţă, la copiii de gimnaziu, la cei de liceu, coruri şi oameni maturi, îmbrăcaţi în stariele lor tradiţionale, ne-au colindat la sfânta noastră Catedrală, arătând că românii nu şi-au pierdut tradiţia, nici în ţară, nici afară, în lume, oriunde ar fi, ne-au colindat frumos şi le mulţumim şi le-am mulţumit.
Acum suntem în plină sărbătoare, la sfânta catedrală episcopală, împreună cu soborul părinţilor, care au stat la dispoziţia credincioşilor pentru a-i mărturisi şi împărtăşi cu Trupul şi Sângele Domnului, spre o frumoasă pregătire de sărbători. Să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate, pentru că Hristos S-a Născut ca om, pe pământ, ca omul, prin har şi botez, să se nască în cer, să devenim fii ai lui Dumnezeu după har. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus PS Iustin.
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarh, Pr. Dr. Adrian Roşca, medic în Bucureşti, Pr. Viorel Bud, Pr. Florin Hoban, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, referent social, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Dr. Valeriu Vana, responsabilul Agenţiei „Pelerinul Creştin”, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Diac. Vasile Petru Bud, Diac. Vlad Nechita, Diac. Alexandru Cupşinar, Diac. Ionuţ Hotico.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. Paula Bondre, informează Andrei Fărcaş, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop