Emoționant: Năstăcuța Iuga a lansat priceasna „Și cand mi-e bine, uit de Tine” - 12 minute în urmă
Cuptorul tradițional din Muzeul Satului Baia Mare, pus la dispoziția celor care vor să-și pregătească bucatele pentru Paști - 50 minute în urmă
În Groșii Țibleșului se organizează procesiunea „Prin cruce spre lumină” - 2 ore în urmă
ACS Athletic Tg. Lăpuș, două zile de activități atletice și rezultate notabile - 3 ore în urmă
Copiii din Seini au participat la o vânătoare de ouă de Paști - 4 ore în urmă
Artistul Mircea Bochiș vernisează în Cluj-Napoca expoziția „Piese de identitate” - 6 ore în urmă
143 de tineri din toate colțurile țării, dar și din Republica Moldova s-au înscris la Concursul de Eseu Filosofic „Emil Cioran” - 6 ore în urmă
Auchan deschide un nou hipermarket cu prețuri care scad pe măsură ce pui în coș - 7 ore în urmă
Cum vrea George Simion să deschidă ușa în Republica Moldova - 8 ore în urmă
România prinsă între datorii și indecizie - 9 ore în urmă
Băiuț – Centrul geografic de „La capătul lumii”
Există o frumusețe a paradoxului care de obicei ne transpune într-o lume a contrastelor, mergând astfel până într-o zona a iraționalului. Această frumusețe a paradoxului nu poate decât să ne surprindă, să ne trezească curiozitatea și, de ce nu, să ne facă să ne punem întrebări.
Cum poate fi un centru geografic la Capătul lumii?
Vom încerca să răspundem acestei întrebări descifrând acest joc al realității și al metaforei pe care îl întâlnim la Băiuț.
Centrul geografic al unei regiuni, țări sau continent a fost dintotdeauna un punct de atracție mai ales pentru turiștii aflați în căutarea ineditului.
Nu departe de noi se află Centrul geografic al Europei, situat în apropiere de orașul Rahău din Ucraina, și marcat printr-un monument care atrage anual foarte mulți turiști.
Centrul geografic al Europei, Rahău, Ucraina
Centrul geografic al Europei a iscat și dispute, unii geografi localizând-o mai nou în Lituania unde, de asemenea, a fost construit un monument în acest sens.
Centrul geografic din Lituania
Centrul geografic al României este considerat a fi orașul Agnita din județul Sibiu. Desigur acest punct nu trece exact prin mijlocul localității, ci este în limbaj administrativ, pe raza UAT-lui de care ține și acest oraș.
Tocmai datorită acestui fapt, Agnita are foarte mulți vizitatori care sunt dornici să se afle în centrul țării. Și aici există controverse, unii localizând centrul geografic al României în localitatea Dealu Frumos situat nu departe de Agnita și unde locuitorii chiar au evidențiat-o printr-o inedită inscripție.
Indicator Dealu Frumos. Sursa foto: Zig Zag prin România
Micșorând scara topo, există desigur și un Centru geografic al județului Maramureș. Punctul respectiv se află după calculele specifice geografilor, undeva la nordul localității Băiuț aproape de granița cu UAT-ul Cavnic.
Băiuțul mai este cunoscut și sub brandul „La capătul lumii”, care a devenit un logo neoficial, dar care atrage tot mai mulți turiști anual care vizitează localitatea și se fotografiază cu frumosul monument-indicator din lemn confecționat de cei din Clubul Rock n Road din Baia Mare.
Monumentul „La capătul lumii”. Sursă foto: Cristi Man
Băiuțul se pare că este locul care înglobează două puncte geografice în extremis printr-o frumoasă împletire a realității cu metafora.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și
Albăuțele de la Băiuț – parfumul discret al fructelor de la munte