181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 2 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 4 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 8 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Borşa va avea muzeu
Istoria, arheologia şi etnografia Borşei vor fi prezentate într-un muzeu care va fi deschis în curând în oraşul de sub poalele Pietrosului. Ideea amenajării acestuia îi aparţine directoarei Bibliotecii Orăşeneşti – Tinuţa Grec (foto), care îşi asumă să ducă la bun sfârşit acest proiect.
„Deși are o zestre etnografică impresionantă, Borșa nu are în acest moment un muzeu. Lăsând la o parte faptul că multe case răsfirate pe dealurile Borșei sunt un adevărat muzeu în aer liber, fiind păstrătoare ale multor elemente tradiționale, necesitatea amenajării unui muzeu este stringentă și constituie un obiectiv pe care mi-l asum să îl duc la bun sfârșit. Primăria orașului Borșa a demarat procedurile pentru atribuirea unui spațiu care va adăposti atât Muzeul, cât și Biblioteca Orășenească. În acest moment, se lucrează la proiectul de reabilitare a clădirii, pentru care se intenționează să se acceseze fonduri europene în cadrul unei axe de finanțare care urmează să se deschidă în curând și care permite reabilitarea bibliotecilor și a altor instituții de acest gen” – afirmă Tinuţa Grec.
Piatra de temelie a muzeului este un vas de lut din epoca târzie a bronzului, descoperit în 1987 pe Vârful Geamănu din Borşa. Vasul care atestă existenţa unei comunităţi în aceste locuri încă din epoca bronzului s-a aflat până acum într-o colecţie muzeală particulară. Până la deschiderea efectivă a muzeului, Tinuţa Grec a făcut apel la borşeni să aducă obiecte care vor putea fi expuse, iar ei sunt foarte receptivi la această idee. Au început să aducă diverse obiecte vechi, pieptare, pânzături, lămpi, icoane etc. Pe viitor, se doreşte achiziţionarea unei gospodării tradiţionale borşeneşti vechi, care să fie și ea transformată în muzeu şi introdusă în circuitul turistic. (D.G.B.)