Editorialul de miercuri: Vizita patronului trustului de presă Mirror la Solotvino (II) - 6 minute în urmă
Criză pe piața citricelor? Se anunță scumpiri și dezechilibre pe piața fructelor - 18 minute în urmă
Satul Breb, premiat la categoria „Sate de poveste” în cadrul Galei Destinația Anului 2025 - 53 minute în urmă
Cocoșul de munte – simbol al sălbăticiei în Parcul Național Munții Rodnei - 1 oră în urmă
Cod galben joi în Maramureș - 2 ore în urmă
Concert de pricesne la biserica din Gârdani - 2 ore în urmă
Programul liturgic al ierarhilor în a șasea săptămână a Postului Mare - 4 ore în urmă
Investiții strategice în Copalnic Mănăștur și Groși - 4 ore în urmă
Expoziția ”Tehnici tradiționale de realizare a covoarelor în România și Republica Moldova” și-a deschis porțile - 5 ore în urmă
Conf. univ. dr. Delia Suiogan și meșterul popular Dana Dobrai au fost alături de copilașii din Târgu Lăpuș la un nou atelier - 5 ore în urmă
Planetariul Baia Mare împlinește 55 de ani în 2024
În 2024, Planetariul Baia Mare împlinește 55 de ani de existență. Acesta a fost inaugurat la data de 1 iulie 1969, fiind primul planetariu public din România şi unicul din Transilvania.
Planetariul băimărean este una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură și popularizare a științei din România, cu un palmares unic.
Este unicul planetariu care a optat în 2014 pentru un sistem optic analogic de ultimă generație în locul unuia digital, respectiv un echipament Zeiss Skymaster ZKP4, care furnizează peste 7000 de stele – numărul de stele vizibile cu ochiul liber în cele mai bune condiții, număr care depășește cu mult cele 5000 de stele ale proiectorului ZKP1.
Tot la Baia Mare a fost inaugurat după expoziția de succes din 2016 dedicată nevăzătorilor, primul planetariu pentru nevăzători din România, iar din 2021, noul echipament ROVER de la RSA Cosmos furnizează conținut digital dinamic și imersiv, integrat interactiv cu echipamentul analogic sau utilizat de sine stătător.
Zilele trecute, cei de la Planetariu au publicat pe rețelele de socializare câteva instantanee din cupola luminată cu stele a planetariului. Superbe!
„Proiecția obiectelor cosmice este opera spațială a bijuteriei noastre tehnice, Skymaster ZKP4 de la Zeiss, piesă centrală în expoziția din 2024 a Muzeului de Științe Astronomice, expoziție care va integra istoria -de 55 de ani- a planetariului în contextul aniversării mai largi a centenarului nașterii planetariului modern, aniversare derulată între anii 2023-2025”, se precizează pe pagina instituției.