Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 9 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 9 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 14 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 14 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 15 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 18 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 19 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Când să despodobim bradul
Potrivit tradiției, cele 12 sărbători de iarnă încep pe 25 decembrie. În aceste zile, înainte sau după trecerea lor, nu se despodobește bradul.
Semnificația celor „12 nopți de Crăciun.”
Pentru a respecta tradiția și a nu aduce ghinionul în casă, zilele când se poate renunța la brad sunt cele din 5 sau 6 ianuarie.
Chenise Hinds, designer de interior explică că:
„Această credință a prins rădăcini în timpul epocii victoriene din Anglia. Pe atunci, decorațiunile erau destul de scumpe, așa că obiceiul spunea să le dai jos imediat după sărbătoare, pentru a evita deteriorarea lor, înainte de a le depozita pentru anul următor.”
În zilele noastre, mulți oameni doresc ca bradul să rămână împodobit și în ziua de 7 ianuarie, cea care încheie sărbătorile de iarnă.
Familiile cu copii prelungesc despodobirea bradului până la sfârșitul lunii ianuarie, pentru ca aceștia să se bucure de prezenta bradului, cât mai mult timp in casele lor.
„Tradiția nopții a douăsprezecea” își are originea în celebrarea creștină a Epifaniei, care marchează vizita magilor la pruncul Iisus.
Lăcrimioara ZOTA