Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 2 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 4 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 4 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 5 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 5 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 9 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 16 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 17 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Eveniment în memoria sufletelor stinse în munți. Slujbă de pomenire pentru ucrainenii care au murit încercând să treacă granița în România
Asociația ASSOC, împreună cu Serviciul de Ajutor Maltez Baia Mare, SVSU Poienile de Sub Munte și o suită de organizații și oameni inimoși ai locului, pregătesc un eveniment în memoria sufletelor stinse în munți a celor greu încercați de tragicele evenimente din Ucraina.
„În cursul zilei de astăzi, pe Valea Socolău am evaluat diverse locații pentru desfășurarea evenimentului, precum și posibile trasee de acces. Mulțumirile noastre se îndreaptă către prietenii noștri din Poienile de sub Munte care au fîcut posibilă incursiunea de astăzi”, transmit organziatorii din partea Crucii Malteze.
Florian Sălăjeanu, președintele ASSOC, spune că va avea loc o slijbă de pomenire a cetățenilor ucraineni care și-au pierdut viața prin munții din Maramureș, încercând să fugă de război.
Zeci de ucraineni și-au găsit sfârșitul în munți
„De anul trecut, de când a început războiul, foarte mulți care urmau să fie încorporați și știau că merg la o moarte sigură în război, au trecut fraudulos granița în România. Probabil și în alte țări. Unii prin Tisa, unde au căzut în apă, s-au înecat, dar foarte mulți care au trecut peste munți, s-au pierdut și au rămas căzuți prin prăpăstii”, spune Florian Sălăjeanu. El însuși fiind un montaniard, înțeleg foarte bine cât de dificil poate fi, uneori, în munți. „Știm ce însemană să fii chinuit pe munte, să rabzi frig, să fii abandonat acolo. Încercând să-ți scapi viața, mori de un alt fel de moarte”, mai spune el, referindu-se la cetățenii ucraineni. „Și am zis să mergem să organizăm acolo, să găsim un loc, să facem în aer liber o slujbă de pomenirea lor. Un prohod. Facem o listă, pentru că se cam știu numele lor, și să mergem cu niște mașini până într-un loc, după care pe jos, un traseu de două ore”, mai arată el.
Propunerea a venit chiar din partea președintelui ASSOC, cu explicația că, fiind deja un număr mare de persoane care și-au găsit sfârșitul acolo, să le ajute sufletele să-și găsească pacea.
Evenimentul se preconizează că va avea loc undeva la finalul lunii ianuarie și vor fi implicați preoți voluntari.