Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 5 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 6 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 9 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 13 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 13 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 13 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 15 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 17 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 18 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
Părintele profesor Daniel Buda a fost condus pe ultimul drum
Sâmbătă, 30 decembrie, de la ora 11:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, împreună cu un sobor de preoți, au săvârșit Slujba Înmormântării preacucernicului părinte profesor Daniel Buda, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, care s-a mutat la Domnul la vârsta de 46 de ani.
Slujba prohodirii a avut loc în biserică Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, după care, trupul neînsuflețit a fost așezat în cimitirul mănăstirii, acolo unde este înmormântat și arhimandritul Serafim Man, pe care l-a iubit și care i-a fost părinte duhovnicesc.
Bunul Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în Împărăția Sa! Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Scurte date biografice:
Părintele Daniel Buda s-a născut în orașul Târgu Lăpuș, județul Maramureș, la data de 7 iunie 1977.
Studiile de teologie le-a început în anul 1991, absolvind mai multe instituții de învățământ teologic: 1991-1996, Seminarul Teologic Ortodox Român din Baia Mare; 1996-2000, Facultatea de Teologie „Andrei Saguna” din Sibiu, secția Teologie Ortodoxă Pastorală.
Între anii 2000-2001, studii aprofundate la Facultatea de Teologie sibiană, cu specializarea Teologie istorică. Urmează programul de doctorat la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna” (2001-2004), începute sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Aurel Jivi și încheiate, datorită decesului acestuia, sub îndrumarea Arhid. Prof. Dr. Constantin Voicu. La data de 16 iulie 2004 a susținut teza de doctorat cu titlul „Hristologia antiohiană de la Sfântul Eustatiu al Antiohiei până la Nestorie” obținând calificativul „Magna cum Laude”.
De asemenea, părintele Daniel Buda a avut o bogată activitate didactică, parcurgând mai multe funcții și posturi didactice: preparator (2003-2007), lector (2007-2014), conferențiar (din anul 2014), iar până de curând a fost profesor universitar, îndrumător de doctorat, specializat în Istoria Bisericii Universale, iar din 2020, decan al facultății sibiene. Specializat în Istoria Bisericii, a lucrat peste 10 ani și în cadrul departamentului de Relații Externe al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) din Geneva.
Foto: Arhid. Vasile Pop