Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 4 ore în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 4 ore în urmă
În luna ianuarie se fac prevestiri cu privire la timpul de peste an - 4 ore în urmă
Ce planete se pot vedea pe cer în aceste zile - 5 ore în urmă
„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 6 ore în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 10 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - 11 ore în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - 12 ore în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - 12 ore în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - 13 ore în urmă
4 ianuarie – Ziua Mondială dedicată alfabetului Braille (ONU)
Anual, la data de 4 ianuarie, Organizația Națiunilor Unite marchează Ziua mondială dedicată alfabetului Braille. Rezoluția 73/589 a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la data de 17 decembrie 2018. Rezoluția completează Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, adoptată de ONU în data de 13 decembrie, la New York.
Scopul celebrării acestei zile este de a pune accent pe necesitatea respectării drepturilor persoanelor cu deficiențe de vedere și de acces a acestora la informație.
Alfabetul Braille este esențial pentru libertatea de opinie, educație și incluziunea socială a persoanelor cu dificultăți de vedere.
„Nicio persoană nu trebuie exclusă in niciun fel, având aceleași drepturi ca oricine altcineva de a se bucura de o viață prosperă și împlinită”, se precizează în „Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030”, adoptată de ONU.
Numărul global al persoanelor cu deficiențe severe de vedere se apropia de 285 milioane, în urma unui Studiu al Organizației Mondiale a Sănătății din aprilie 2022, potrivit emro.who.int.
Inventatorul sistemului de scriere pentru nevăzători a fost pedagogul francez Louis Braille.
Lăcrimioara ZOTA