Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 9 minute în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 2 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 3 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 3 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune la dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 5 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 16 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Cântă în cele mai mari orchestre ale lumii, dar nu și-a uitat rădăcinile; George Tomoiagă din Moisei, despre muzica tradițională din Maramureș
Muzica din Maramureș e frumoasă, are un ritm unic și aduce o mare veselie celor care o ascultă. Chiar dacă în ziua de azi foarte mulți cântă, puțini au mai rămas cu adevărat autentici.
Azi, cu ajutorul tânărului Denis Năsui – inițiatorul proiectului „Cu Denis prin Maramureș” – îl cunoaștem mai bine pe violonistul George Tomoiagă, un maestru al muzicii noastre tradiționale. Este cunoscut și sub numele de Gheorghe din Văi și ar trebui să fie un adevărat exemplu pentru tinerii interpreți.
„Ceterașul Gheorghe din Văi, originar din Moisei, ne arată cu adevărat ceea ce înseamnă autenticitatea, chiar și în zilele noastre. Un ceteraș nativ și nefiind îndemnat de către cineva, învață să zâcă în ceteră chiar de la vârsta de 5 ani. Pasiunea, dorința și îndemânarea au fost cuvintele cheie în această poveste.
Plecat de ani buni în America și profesând ca și violinist în cele mai mari orchestre ale lumii, nu și-a uitat niciodată rădăciniile adânci înfipte aici în glia noastră strămoșească. Ori de câte ori ajunge pe meleagurile maramureșene împreună cu prietenul său drag Gheorghe Capră, tot originar din Moisei, ne încântă prin horile lor autentice și prezența de spirit”, povestește Denis Năsui.
Interviul este unul de excepție și îl puteți urmări dând click mai jos.
L.C.H.