Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 10 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 10 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 14 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 19 ore în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 19 ore în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 19 ore în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 1 zi în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 1 zi în urmă
De vorbă cu Paul Coza, dirijorul Grupului Vocal ASCOR Baia Mare: „Am descoperit aici un spirit și o comuniune sacră, care te inspiră să trăiești atât de frumos, liber și responsabil ca tânăr creștin”
Tinerețea este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții. Ești mai responsabil, visele și planurile încep să prindă contur, poți munci mai serios pentru ele, iar prieteniile sunt mai strânse. Desigur, e și o perioadă „critică”, plină de tentații.
Astăzi am ales să vă prezentăm un maramureșean foarte activ în comunitate, cu o voce minunată. Este vorba despre Paul Coza, un exemplu de tânăr creștin.
„Trăiesc în orașul Baia Mare, ȋmplinesc ȋn curând 18 ani și sunt elev în clasa a XI-a la Colegiul Național «Vasile Lucaciu» din Baia Mare.
Am crescut de mic aproape de biserică, în curtea și în tinda sa, descoperind cântarea bisericească încă de la vârsta grădiniței. Ca și fiu de preot am avut această șansă de a merge la biserică ca la o a doua casă, nu doar ȋn zi de duminică sau de sărbătoare, ci ȋn orice zi și la orice oră. Treptat, această atracție pentru muzică a devenit o adevărată pasiune. Vocea și sufletul meu a rezonat oarecum aparte la muzica bisericească, deoarece ea are pe lângă o frumusețe cerească și puterea de-a ne așeza față ȋn față cu Dumnezeu, cu noi înșine și cu întreaga comunitate.
Sunt absolvent al Școlii Populare de Artă «Liviu Borlan» din Baia Mare, a aceastei instituții care de mai bine de 60 de ani, creează, formează și oferă oamenilor frumoși și talentați ocazia de a trăi crâmpeie de veșnicie pe scenă. Am început cu studiul de canto-clasic, sub coordonarea doamnei profesor Melania Carmen Augustin, și am continuat cu muzica ușoară, îndrumat fiind de doamna profesor Codruța Lupșe. Ca elev al Școlii Populare de Artă am avut ocazia să particip la evenimente foarte diverse și să ȋnțeleg cât de important e să fii sincer, să fii onest cu publicul și să pui suflet ȋn orice proiect dacă vrei să aibă un impact pozitiv. A fost un prim pas spre maturizarea mea, artistică și nu numai…
Am ales să cânt și piese din repertoriul folcloric, pentru că fac parte din identitatea noastră, a românilor. E, oarecum, o muzică pentru și despre veșnicie. Mai ales ȋn doine și ȋn cântecele patriotice mă regăsesc cel mai mult pentru că acolo «respiră» cele mai sfinte valori și ȋmi place să cred că «tot ce-i românesc», nu va pieri niciodată, iar spiritul satului românesc va dăinui.
Am ȋncercat să accept diverse «provocări» muzicale din dorința de ieși din zona mea de confort, deși cred că fiecare voce se potrivește anumitor genuri muzicale”, declară, pentru DirectMM, Paul Coza.
Acesta face parte din ASCOR Baia Mare și este chiar dirijorul Grupului Vocal. Activitatea tinerilor ascortiști băimăreni este una diversă.
„Mă număr și printre membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români – filiala Baia Mare, fiind și coordonatorul Grupului Vocal ASCOR. Am descoperit aici un spirit și o comuniune sacră, care te inspiră să trăiești atât de frumos, liber și responsabil ca tânăr creștin. Asociația este împărțită în mai multe departamente și se ocupă cu activități diverse: culturale, social-filantropice, artistice, pastoral-misionare.
Pot spune că Grupul Vocal reprezintă tocmai sufletul asociației, probabil fiind partea cea mai vizibilă, mai remarcată, mai de impact a asociației, deoarece pe tot parcursul anului, tinerii ascoristi participă la Sfinte Liturghii, oficiate de Ierarhii noștri, de către Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul sau ȋn diverse parohii unde suntem invitați pentru frumusețea și noblețea prezenței noastre. Din dorința de a promova și din dragostea pentru portul tradițional maramureșean, participăm la majoritatea activităților, îmbrăcați conform tradiției sacre maramureșene, acesta fiind unul dintre semnele noastre distinctive.
De asemenea, pe lângă prezența la Sfintele Liturghii, participăm la diverse activități social-culturale, concerte de pricesne, concursuri și festivaluri de muzică, turnee de colinde cu adevărat speciale, toate acestea fiind organizate din dorința noastră de a alina, de a oferi o mângâiere, de a apropia oamenii și de a uni sufletele acestora. Și care poate fi cea mai bună modalitate de a trăi în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii, decât prin rugă, cântare și mărturisire sacră.
Asociația noastră încearcă permanent să organizeze campanii de recrutare a tinerilor invitându-i să facă parte din familia noastră. Ne bucurăm astfel că în ultimii ani am reușit să aducem alături de noi tineri talentați, tineri maramureșeni absolvenți ai Liceelor de Artă, de Muzică și ai Școlilor Populare de Artă, tineri iubitori de «frumos» care iubesc tradiția, portul, obiceiurile. Suntem ȋntr-o permanentă regenerare și cred că acesta e spiritul ascorist maramureșean – capacitatea de a renaște mereu, indiferent câte generații trec…
În toate activitățile noastre, care sunt extrem de diversificate, suntem ȋndrumați, sprijiniți și “energizați” de președintele ASCOR Baia Mare, părintele diacon Vlad Nechita, care ne menține uniți și implicați, făcând alături de noi toți o misiune apostolică. E un tânăr diacon, care reușește să «crească» ȋn echilibru un grup de tineri care ȋși doresc să trăiască frumos acești ani, să lege prietenii, să schimbe ceva ȋn lumea ȋn care trăiesc. De fapt, ȋncercăm să promovăm un schimb permanent de energii pozitive și să fim deschiși și provocatori pentru toți adolescenții și tinerii care ne văd”, povestește Paul Coza.
Prin activitățile lor, tinerii din cadrul ASCOR Baia Mare vor să aducă o contribuție în societate, să fie un exemplu pentru tinerii din jur și arată că trăind aproape de Biserică ești fericit și liber, contrar ideilor preconcepute ale societății.
„Suntem niște tineri plini de viață, nicidecum plictisiți ori deznădăjduiți, puternic conectați la lumea ȋn care trăim, dar ȋncrezători că putem aduce contribuția noastră, cât de măruntă, la crearea unui viitor mai bun pentru societatea noastră. Promovăm firescul și normalitatea, nimic ieșit din comun. Vrem să oferim o alternativă la această societate ȋn care suntem invitați permanent să trădăm, să ascundem câte ceva, să ne revoltăm, să criticăm fără a oferi nimic ȋn schimb, să ne «eliberăm» de toate valorile umane. Vrem ca tinerii să vadă ȋn noi o alternativă «sănătoasă», un grup de prieteni care vor cu adevărat să promoveze adevăratele valori, fundamentale, creștine, de fapt să ne trăim memorabil acești ani care vor trece repede și sunt atât de prețioși.
Ca și membru ASCOR am participat la multe evenimente, tabere, ȋntâlniri și privesc cu destulă speranță la tineretul de azi. Să știți ca foarte mulți caută contexte ȋn care să se implice; vin să petreacă câte o zi într-un centru de bătrâni, să organizeze tabere pentru copii, să ofere o mână de ajutor acolo unde este nevoie, să adune fonduri, să facă campanii filantropice, să parcurgă sute de kilometri pentru a participa la Sfintele Liturghii sau chiar să strabătă un capăt de țară pentru a-i colinda pe frații noștri români.
Spre exemplu, doar ȋn această perioadă a postului Nașterii Domnului, am colindat ȋn parohii din Maramureș și Satu-Mare, participând la 15 concerte de colinde. A fost un efort pe care nu l-am resimțit, deoarece toți cei care suntem parte a grupului vocal iubim ceea ce facem și peste tot am dus mesajul nostru plin de speranță și ne-am creat amintiri valoroase. De altfel, atunci când ne-am colindat ierarhii la Catedrala Episcopală din Baia Mare, Preasfințitul părinte Iustin a surprins exact rostul și folosul ascoriștilor, faptul că «facem misiune, ȋi zidim pe ceilalți tineri care se uită și la noi și realizează că și ȋn Biserică poți să te realizezi, să te exprimi și să ai un loc, chiar foarte important».
Îmi doresc ca tot mai mulți tineri să facă parte din astfel de proiecte, să trăiască bucuria acestui sentiment de comuniune și de apartenență la un grup care ȋi valorizează. Cred că suntem datori cu toții să reașezăm valorile morale acolo unde le-a fost și le este locul: în inima noastră, în viața noastră, în rânduiala societății din care facem parte. Personal, ȋncerc să fac asta prin muzică, prin voluntariat și prin credință. Să avem mereu ȋn minte cuvintele lui Steinhardt care spunea că «Dăruind altuia ce nu ai – credință, lumină, ȋncredere, nădejde – le vei dobândi și tu»”, precizează Paul.
Îi felicităm pe acești tineri frumoși și le dorim mult succes pe toate planurile!
Lavinia-Codruța HERMAN