Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 12 minute în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana, din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 23 minute în urmă
În luna ianuarie se fac prevestiri cu privire la timpul de peste an - 50 minute în urmă
Ce planete se pot vedea pe cer în aceste zile - 1 oră în urmă
„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 3 ore în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 7 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - 8 ore în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - 8 ore în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - 9 ore în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - 9 ore în urmă
În Cluj-Napoca: Dr. Dumitrița Daniela Filip lansează cartea „Programul iconografic din bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”
Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21, Galeria Cellarium) va găzdui joi, 18 ianuarie, ora 17:00, lansarea cărții „Programul iconografic din bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2023, semnată de dr. Dumitrița Daniela Filip de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
De loc, dr. Dumitrița Daniela Filip este din Maramureș. Pasiunea pentru icoane și pictură pe lemn a descoperit-o de mică. Momentan este restaurator lemn policrom și pictură pe panou de lemn la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – secția Museikon.
„Cartea a fost publicată prin programul-consurs de publicare a tezelor de doctorat demarat de Editura Mega din Cluj-Napoca și se remarcă prin noutatea de abordare a picturii din bisericile maramureșene de secol XVIII și început de secol XIX din perspectivă istorică și teologică.
Propunerea de înțelegere și interpretare a discursului iconografic cu care autoarea vine în întâmpinarea cititorior deschide noi orizonturi pentru o cercetare interdisciplinară, care evidențiază, pe de o parte, corespondența dintre contextul istoric, politic, social, confesional și temele pictate, iar pe de altă parte, corespondența dintre iconografie, arhitectură și simbolismul spațiului sacru. Identificarea surselor din care zugravii maramureșeni s-au inspirat în redactarea programului iconografic este un alt element de noutate pe care îl aduce cercetarea de față. În urma unei analize comparative a conținutului programului iconografic și a imnografiei din cărțile religioase, autoarea ajunge la concluzia că teologia ansamblului iconografic maramureșean este similară teologiei Triodului, cu unele inserții tematice din Penticostar și Octoih”, precizează reprezentanții Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
La eveniment va fi prezent și PS Benedict Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepicopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Vor lua cuvântul: dr. Ioana Rustoiu, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, dr. Livia Ardelean, Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale, pr. conf. univ. dr. habil. Cristian Sonea, Facultarea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, moderator dr. Tudor Sălăgean, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Lansarea de carte va fi urmată de un microrecital folcloric susținut la taragot și fluier de interpretul maramureșean Dorin Filip.
L.C.H.