Circulația auto va fi închisă temporar joi pe str. 1 Mai din Baia Mare - 6 minute în urmă
„Duminica la Florii”: Concert de pricesne la Mănăstirea Dealu Mare - 37 minute în urmă
Elevi ai Centrului de Educație Incluzivă și micuții de la Gradinița „Ion Creangă” au poposit la Muzeul Satului din Baia Mare - 55 minute în urmă
Lucacist calificat la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie - 1 oră în urmă
Reținut după ce a furat o mașină, a lovit două autovehicule parcate și a agresat un bărbat. Nu are permis și era și băut - 2 ore în urmă
Premii frumoase obținute de elevi din cadrul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Spriela la Concursul Național Made for Europe - 3 ore în urmă
Proiect de 10,85 milioane de lei pentru drumuri în Cicârlău - 3 ore în urmă
Crucea monumentală a fost montată pe Catedrala Mântuirii Neamului - 3 ore în urmă
A fost odată respect pentru profesori. Astăzi, în unele școli, e teamă, e violență, e confuzie. - 5 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile în Maramureș - 5 ore în urmă
În Cluj-Napoca: Dr. Dumitrița Daniela Filip lansează cartea „Programul iconografic din bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”
Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21, Galeria Cellarium) va găzdui joi, 18 ianuarie, ora 17:00, lansarea cărții „Programul iconografic din bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2023, semnată de dr. Dumitrița Daniela Filip de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
De loc, dr. Dumitrița Daniela Filip este din Maramureș. Pasiunea pentru icoane și pictură pe lemn a descoperit-o de mică. Momentan este restaurator lemn policrom și pictură pe panou de lemn la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – secția Museikon.
„Cartea a fost publicată prin programul-consurs de publicare a tezelor de doctorat demarat de Editura Mega din Cluj-Napoca și se remarcă prin noutatea de abordare a picturii din bisericile maramureșene de secol XVIII și început de secol XIX din perspectivă istorică și teologică.
Propunerea de înțelegere și interpretare a discursului iconografic cu care autoarea vine în întâmpinarea cititorior deschide noi orizonturi pentru o cercetare interdisciplinară, care evidențiază, pe de o parte, corespondența dintre contextul istoric, politic, social, confesional și temele pictate, iar pe de altă parte, corespondența dintre iconografie, arhitectură și simbolismul spațiului sacru. Identificarea surselor din care zugravii maramureșeni s-au inspirat în redactarea programului iconografic este un alt element de noutate pe care îl aduce cercetarea de față. În urma unei analize comparative a conținutului programului iconografic și a imnografiei din cărțile religioase, autoarea ajunge la concluzia că teologia ansamblului iconografic maramureșean este similară teologiei Triodului, cu unele inserții tematice din Penticostar și Octoih”, precizează reprezentanții Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
La eveniment va fi prezent și PS Benedict Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepicopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Vor lua cuvântul: dr. Ioana Rustoiu, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, dr. Livia Ardelean, Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale, pr. conf. univ. dr. habil. Cristian Sonea, Facultarea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, moderator dr. Tudor Sălăgean, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Lansarea de carte va fi urmată de un microrecital folcloric susținut la taragot și fluier de interpretul maramureșean Dorin Filip.
L.C.H.