Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 2 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 3 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 6 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 10 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 10 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 14 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 15 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
La Sighet cu Vasile Moldovan sau de la civilitate până la civilitate politică
Acum o săptămână, primarul Sighetului, Vasile Moldovan, scria: “Etnicii ucrainieni aduc o contribuție inestimabilă la diversitatea și bogăția culturală a comunităților din Maramureș. Tradițiile autentice, muzica și obiceiurile transmise din generație în generație aduc un plus de valoare și îmbogățesc viața noastră cotidiană. În acest moment special, prilejuit de sărbătorirea Crăciunului după calendarul vechi prin colinde și rugăciuni, vă îndemn să vă bucurați de fiecare clipă petrecută alături de cei dragi și să împărtășiți generozitatea și căldura inimii voastre cu cei din jur. Să aveţi parte de sărbători cu bucurie alături de familie și prieteni. Crăciun fericit!”, îşi încheia mesajul Vasile Moldovan.
Apelul la creştinism, într-un oraş al multiculturalităţii, specific unei localităţi în care lângă români au trăit şi trăiesc în armonie maghiarii, evreii şi… ucrainienii.
Primar într-o urbe a multiculturalităţii, diriguitor al unui oraş mitteleuropean, Vasile Moldovan simte că îmbinarea tradiţiilor majorităţii cu cele ale minorităţilor a generat un fel de comuniune complexă a modului de a trăi, a vieţii de zi cu zi, în care prietenia dintre etniile care trăiesc aici s-a făcut mai puternică şi definitorie.
Vasile Moldovan, ca primar, câştigă în ochii comunităţilor care alcătuiesc ORAŞUL, pornind de la tradiţie şi cultură până la problemele “banal-cotidiene” pe care oamenii le rezolvă sub vremuri în spirit comunitar!
Pentru Vasile Moldovan, experienţa dobândită în administraţia judeţeană a fost utilă în drumul de la Instituţia Prefectului din Baia Mare, a simplificat actul administrativ la primăria oraşului Sighetu Marmaţiei.
Vasile Moldovan a fost prefect al judeţului, ducând tradiţia unui bun-simţ şi a bunăvoinţei pe care a practicat-o “înaintaşul” său, sigheteanul Gheorghe Mihai Bârlea.
În administraţia judeţeană şi în cea locală, profesia lui de avocat a dat roade. A evitat conflictele şi a propus o formă de dialog, apt a stabili concordia şi a dezvolta oraşul cu toate componentele ei, cea culturală fiind esenţială pentru Sighet.
Dacă la început de text am văzut cum un primar se adresează ucrainienilor comunităţii orăşeneşti, tot aşa o face când vine vorba de maghiari ori evrei.
Sighetul e numit, pe bună dreptate, “ORAŞUL”, de către cei care îl locuiesc sau de către cei din Maramureşul Istoric. Pentru aceştia, ORAŞUL e Sighetu Marmaţiei. Restul oraşelor au nume iar Sighetul e ORAŞUL. Am mai scris despre aceste lucruri dar Vasile Moldovan le-a adus în actualitate.
Primarul Vasile Moldovan este unul dintre cei care fac politică la Sighetu Marmaţiei, fiind sprijiniţi de Eugenia Godja. Primarul e unul dintre pariurile câştigătoare de care Eugenia Godja are a se mândri.
Despre Sighet sau despre tripleta social-democrată a Maramureşului Istoric Timiş – Coman – Moldovan, primari la Borşa, Vişeu de Sus şi Sighetu Marmaţiei, vom mai scrie în anul tensionat politic care se arată la orizont.
Primarii sunt esenţiali în bătălia care se va da pentru toate tipurile de alegeri din anul 2024. Ei sunt cei care vor genera voturi apte să legitimeze electoral oameni care vor merge în administraţia şi viaţa politică românească. Până atunci, însă, să nu uităm de Sighetu Marmaţiei, ORAŞUL Maramureşului Istoric, apt să propună o formă de civilitate, inclusiv politică!
Marian ILEA