O poveste de iubire din 1829 s–a stins din ambiția președintelui american - 20 minute în urmă
Drumuri mai scurte pentru posesorii de Tesla din Maramureș – service complet la Cluj - 26 minute în urmă
10 aprilie 2001 – Când moartea provocată de medici a devenit o formă de compasiune - 39 minute în urmă
Festivalul Satelor Maramureșene – Paști în Maramureș va avea loc și în acest an la Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Fotbalul și ciorovăielile cu VAR-ul - 12 ore în urmă
Circulația auto va fi închisă temporar joi pe str. 1 Mai din Baia Mare - 12 ore în urmă
„Duminica la Florii”: Concert de pricesne la Mănăstirea Dealu Mare - 13 ore în urmă
Elevi ai Centrului de Educație Incluzivă și micuții de la Gradinița „Ion Creangă” au poposit la Muzeul Satului din Baia Mare - 13 ore în urmă
Lucacist calificat la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie - 13 ore în urmă
Reținut după ce a furat o mașină, a lovit două autovehicule parcate și a agresat un bărbat. Nu are permis și era și băut - 15 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sportul în viața unui copil aduce beneficii în dezvoltarea personală
Sportul este un factor de armonizare și optimizare a dezvoltării copilului, ce poate fi practicat, atât la nivel de performanță, cât și la nivel de agrement, de timp liber.
Atunci când orientăm un copil către sport, trebuie să îl cunoaștem foarte bine și să fim atenți ce fel de sport i se potrivește: unul de echipă (handbal, fotbal, baschet etc.) sau unul individual (înot, tenis de câmp etc.). Fiecare dintre acestea are avantajele și dezavantajele sale.
În primul rând, trebuie să cunoaștem faptul că sportul de echipă ajută copilul să se integreze într-un grup, să comunice cu colegii de echipă sau cu adversarii, să înțeleagă importanța cooperării pentru atingerea reușitei. De exemplu, pentru copiii cu probleme de comunicare, de integrare, sportul de echipă le oferă oportunitatea de a dezvolta abilități sociale, îi ajută să comunice, să colaboreze mai ușor și le dezvoltă încrederea în sine.
Colaborarea în cadrul echipei îi învață să lucreze împreună pentru atingerea unui scop comun. Interacțiunea constantă cu colegii și antrenorii contribuie la dezvoltarea abilităților de comunicare și la înțelegerea importanței respectului reciproc, a fair-play-iului. De asemenea, sportul le oferă o posibilitatea de a-și gestiona emoțiile și stresul, promovând astfel sănătatea mentală. Succesele obținute în timpul competițiilor sportive pot crește încrederea în sine a copiilor și le pot oferi un sentiment de apartenență la grup. Toate aceste, contribuie la transformarea lor în indivizi mai sociabili, comunicativi și îi fac mai pregătiți să se integreze în diverse contexte sociale. Abilitățile pe care le dezvoltă în echipă se vor extrapola în societate.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și