Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 2 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 3 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 6 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 10 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 10 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 13 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 14 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
Se împlinesc 172 de ani de la nașterea lui Vasile Lucaciu, supranumit Leul de la Șișești
La 21 ianuarie 1852 se năștea în satul Apa, comitatul Sătmar, Vasile Lucaciu, supranumit Leul de la Șișești.
A fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania.
A luat doctoratul la Roma, unde fusese și la universitate. Întors în țară, a ridicat în Șișești, Maramureș, o biserică dedicată unirii tuturor românilor. A editat Revista Catolică, primul periodic apărut în limba română la Baia Mare, în 1885. A activat ca scriitor politic în „Gazeta de Transilvania” și „Observatorul”.
A inițiat și a semnat Memorandumul și a fost lider al Partidului Național Român. Semnarea Memorandumului prin care solicita independența Transilvaniei i-a adus cea mai lungă condamnare dintre cei acuzați: 5 ani. Regele Carol I a intervenit pentru a-i ajuta pe semnatari și după un an de închisoare au fost eliberați toți.
În anul 1905 a fost ales cu majoritate de voturi deputat de Beiuș în parlamentul de la Budapesta, din partea PNR. În Primul Război Mondial a îndeplinit misiuni diplomatice de prezentare a situației românilor din Transilvania, în numele guvernului român.
În anul 1918 a fost unul dintre membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei. La alegerile din 1919 a fost ales deputat în Parlamentul României din partea PNR.