152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 4 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 5 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 6 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 6 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 6 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 6 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 7 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 7 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 7 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 9 ore în urmă
Se nasc tot mai puțini copii în Maramureș
Natalitatea este un fenomen demografic ce exprimă frecvența nașterilor în cadrul unei populații dintr-un anumit teritoriu și o anumită perioada de timp. În județul Maramureș, în anul 2022, rata natalității a fost de 7,7 născuți vii la 1.000 de locuitori, față de 9,6 născuți vii la 1.000 de locuitori, cât era în anul 2015..
„La nivel național, anul trecut rata natalității a fost de 7,8 născuți vii la 1.000 de locuitori față de 9,3 născuți vii la 1.000 locuitori în anul 2015. Rata natalității înregistrează în trend descendent în perioada 2015-2022 atât la nivelul județului cât și la nivel național”, arată raportul poblicat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș.
Sporul natural, negativ, dar mai mare decât în țară
Nici în ce privește sporul natural nu stăm mult mai bine. Totuși, deși este în scădere constantă, este mai mare decât la nivelul țării.
Sporul natural este un indicator demografic ce se calculează pe baza diferenței dintre rata de natalitate și rata de mortalitate generală într-o anumită perioadă de timp. Mai precis, este diferența dintre numărul născuților vii și cel al deceselor în rândul unei populații, determinate într-o perioadă de timp.
„Din cauza scăderii natalității și creșterii mortalității generale, rata sporului natural a scăzut aproape constant în județul Maramureș, de la – 1,5 în anul 2015 la – 4 în anul 2022”, mai arată raportu DSP Maramureș.
Aceeași evoluție negativă are rata sporului natural la nivel de țară, de la – 2,5 în 2015 la – 4,6 în 2022.
„În Maramureș, sporul natural deși negativ, este mai mare decât cel din România (-4 în județ față de – 4,6 în țară pentru anul 2022)”, mai arată același document.