O nouă performanță pentru lucacistul Victor Dragoș – medalie de aur și premiul III la Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele IX-XII - 1 oră în urmă
Înfrângere pentru Minaur, care a ratat șansa de a urca pe podium - 3 ore în urmă
Acțiune de salvare în Munții Maramureșului - 4 ore în urmă
Copii la concurs de preparat cozonaci - 4 ore în urmă
Tânăr fără permis prins la volanul unei mașini fără numere de înmatriculare - 9 ore în urmă
Alin-Sebastian Tat, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică UBB, va susține conferința „Cui i-e frică de Sfântul Augustin?”, la Centrul Universitar Nord Baia Mare - 10 ore în urmă
S-a lăsat cu amenzi într-un local de noapte care a vândut alcool minorilor - 11 ore în urmă
La Seini s-a desfășurat seminarul de pregătire profesională continuă cu tema ”Evaluarea primară și secundară a pacientului politraumatizat” - 11 ore în urmă
Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace se sărbătorește pe 6 aprilie - 12 ore în urmă
Andrei Rațiu, desemnat ”Tricolorul lunii martie” - 13 ore în urmă
Care erau obligațiile oamenilor muncii în ziua de 26 ianuarie, când era ziua de naștere a lui Nicolae Ceușescu
26 ianuarie era sărbătorită cu mare fast în țara noastră și, implicit, în Maramureș. Era ziua de naștere a „părintelui poporului”, Nicolae Ceaușescu.
În timp ce dictatorul petrecea cu membrii camarilei sale, oamenii de rând erau obligați să organizeze manifestări culturale, închinate „marelui conducător”.
Toate evenimentele nu făceau altceva decât să hrănească tot mai mult cultul personalității dictatorului comunist. Dacă ar fi trăit, astăzi Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 106 ani.
„Pe vremea aceea, 26 ianuarie era precum o a doua zi națională și trebuia sărbătorită ca atare. Conducătorii forurilor județene primeau dispoziții să organizeze diferite manifestări închinate dictatorului. Atunci participam din inerție la evenimente. Acum, îmi dau seama cât de penibil a fost regimul comunist. Șoimii patriei și pionerii erau crescuți de mici în spiritul adulării conducătorului. De ziua lui Ceaușescu, aceștia intonau cu patos cântece patriotice pentru cel pe care eram nevoiți să îl considerăm părintele spiritual al neamului. Nu se făceau ore obișnuite la școală, din cauza acestor activități. Nici autoritățile nu aveau program normal de lucru. Sfatul popular organiza un fel de conferință în cinstea dictatorului”, arată Ioan T.
„Programul TV, și așa scurt, de aproximativ trei ore pe zi, era, în ziua de 26 ianuarie, dedicat în totalitate lui Ceaușescu. Erau aduse osanale, mulțumiri partidului și liderului, care ne duce pe calea propășirii comunismului. Minciuni și aberații. Dar acestea dădeau bine în ochii președintelui, al cărui orgoliu trebuia hrănit, pentru că așa prevedea sistemul. Programul începea cu știri despre ziua «iluminatului» conducător, despre vizitele pe care acestea le-a primit în timpul dimineții, despre ce lideri l-au felicitat etc. După aceea, întreg programul conținea imagini cu șeful statului, în care îi erau scoase în evidență calitățile și i se aduceau laude. Aceste producții avea un puternic rol persuasiv. În acest fel, poporul era «pus sub papuc»”, mai arată Ioan T.
C.Ț.