Veste excelentă pentru Maramureș și pentru iubitorii de trenuri istorice - 16 minute în urmă
40 de ani de când Minaur a câștigat Cupa IHF, în finala cu Zaporoje - 38 minute în urmă
Tradițiile românești de Paști, prezentate cu succes la Expo 2025 Osaka - 52 minute în urmă
În prag de sărbători: Polițiștii din Suciu de Sus și elevii aflați în practică s-au mobilizat și au adus zâmbete unor familii nevoiașe - 56 minute în urmă
„Danț la șură” în Satulung în această după-amiază - 2 ore în urmă
De Ziua cărții, la Cărturești - 2 ore în urmă
Mesajul de Paște care a scandalizat SUA - 4 ore în urmă
Alexandru Filipașcu – istoric, preot, cărturar și martir al Maramureșului - 4 ore în urmă
”Joc în sat” la Inău și Fântânele - 14 ore în urmă
Acțiune a salvamontiștilor în sprijinul unui ucrainean rătăcit în Munții Maramureșului - 19 ore în urmă
Parastas în Munții Maramureșului pentru ucrainienii care și-au găsit sfârșitul fugind de război
Sâmbătă, 27 ianuarie, în zona montană a localității Repedea, în locul numit Runea, a avut loc o manifestare în memoria ucrainenilor care și-au găsit sfârșitul în Munții Maramureșului, încercând să scape de o moarte sigură în război.
La eveniment au participat reprezentanți ai principalelor instituții care s-au implicat în rezolvarea problemelor apărute odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, precum și refugiați care au reușit să fugă din calea războiului.
„Din încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, părintele Valeriu-Mircea Vana, coordonator la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a participat la un parastas în memoria celor care au fost uciși în războiul din Ucraina sau au trecut la cele veșnice, încercând să fugă din calea morții spre România.
„Biserica-i spital, nu tribunal! Nu-ţi dă pedeapsă pentru păcate, ci iertare de păcate!”. Ne-am apropiat de cer, urcând la altitudinea de peste 1700 de metri, în Munții Maramureșului, rugându-ne pentru sufletelor celor care au murit în război.
Unul dintre rolurile fundamentale ale bisericii fiind acesta: de a însoții sufletele de la naștere în veșnicie, de a se ruga permanent pentru toți și toate, cu atât mai mult pentru cei care au murit în grea suferință și cei pe care nu are cine să-i pomenească”, se transmite pe pagina Agenției Pelerinul Creștin.
Menționăm că Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, prin reprezenanții ei, a fost implicată direct încă din primele zile ale războiului în mod voluntar, oferind hrană pentru trup și suflet, asistență spirituală și îndrumare duhovnicească, preoții și voluntarii asigurând permanența multe zile.
Dumnezeu să-i odihnească pe cei trecuți la cele veșnice!