S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 2 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 4 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 5 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 5 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 16 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 17 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 18 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Salvamont Maramureș recomandă evitarea deplasărilor pe munte
Cantitățile de zăpadă căzute în ultima perioada în județul nostru, la care se adaugă și intensificarea vântului, au dus la existența riscului producerii de avalanșe.
Dan Benga, Șef Serviciul Județean Salvamont Maramureș, informează turiștii despre pericolul la care se expun aceștia, dacă aleg să urce pe munte, în această perioadă:
” Avem avertizarea cu privire la riscul de avalanșe din Munții Maramureșului și Rodnei, care în momentul acesta a atins un grad 4, respectiv 5, acesta din urmă fiind cel maxim, începând cu 1.300 de metri altitudine, până în gol alpin.Cauzele producerii unei avalanșe sunt depozitele de zăpadă și plăcile masive de vânt cu instabilitate pe stratul median.Vrem să anunțăm că, în momentul ăsta, părțile de munte cu expunere est, nord și sud sunt extrem de încărcate, datorită ninsorilor abundente din ultimele zile și datorită vântului care a format acele placi și acele depozite de zăpadă.
Colegii care au fost în teren au sondat cu echipamentul din dotare și s-a constatat că, în unele locuri stratul de zăpadă depășește chiar 2 metri. Sunt două straturi de 20 ,respectiv 25 de cm care nu au niciun fel de priză cu baza iar cel de deasupra, care s-a acumulat în ultimele 48 de ore, măsoară undeva la 20 de cm. Astfel, este un mare risc de avalanșă la un vânt puternic sau călcarea zăpezii”.
Echipa Salvamont Maramureș recomandă:
„Recomandările noastre sunt pentru cei care vor să facă drumeții în zilele următoare, să fie foarte atenți la avertizările pe care le dăm și pe cât posibil să evite deplasarea în teren, chiar dacă se simt bine echipați sau bine pregătiți. Declanșarea avalanșei nu mai ține cont de echipamente sau de pregătirea fizică. Există riscul foarte mare de a nu mai supraviețui, în urma unei avalanșe de mari dimensiuni.
Recomandăm precauție în următoarele două săptămâni, mai ales că vremea se va încălzi și va ieși soarele .
Rugăm insistent turiștii să evite pe cât posibil deplasarea pe munte!
Lăcrimioara ZOTA