S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 3 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 4 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 5 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 5 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 16 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 17 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 18 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Cuplu de maramureșeni din Sighet, patroni la Bruxelles. Restaurantul lor este la mare căutare printre români și nu numai
Dan și Ililșca sunt un cuplu de maramureșeni din Sighetu Maramției care de șase ani trăiește în Belgia, la Bruxelles. Despre ei au scris pe rețelele sociale românii care le-au trecut pragul restaurantului pe care l-au deschis în Capitala Europei.
Jurnalista Elena Stancu descrie o întâlnire cu cei doi maramureșeni la localul lor din Piața Anderlecht din Bruxelles, pe care l–au botezat „La doi boi”.
De altfel, în zona respectivă sunt șapte restaurante și multe tarabe și magazine cu specific românesc, după cum arată jurnalista în materialul publicat despre cei doi români. „În jurul nostru auzim mai mult română decât franceză, iar anunțurile din piață sunt scrise în franceză, rusă și română”, spune jurnalista.
„Intrăm în micul restaurant din piață, la Ilișca și Dan, care au venit acum șase ani din Sighet. Cei doi soți lucrează de luni până vineri la curățenie, iar sâmbăta și duminica gătesc și servesc la micul restaurant din piață, pe care l-au deschis acum un an. Se mănâncă ciorbă de burtă și rădăuțeană, mici și plăcinte, se bea palincă și bere. Miroase puternic a prăjeală și a usturoi, iar în boxe se aude muzică populară din Maramureș. Cosmin cere Frații Petreuș, iar dorința i se îndeplinește înzecit, pentru că urmează să ascultăm „Măi pretine, eu și tu” pe repeat”, scrie jurnalista.
Apoi relatează cum a primit în mod neașteptat o prăjtură „haioș” din partea casei și descrie atmosfera din restaurantul lor, unde „un du-te-vino de muncitori români intră la Ilișca și Dan pentru ciorbă și plăcinte.”
De altfel, ea mai descrie viața comunității de români care muncesc la Bruxelles, pe șantiere sau în diferite alte domenii.
Credit foto: Cosmin Bumbuț