Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 3 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 4 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 6 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 9 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 9 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 10 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 10 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 11 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 12 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 13 ore în urmă
Castelul de pe Valea Borcutului, imagine tristă a indolenței și lipsei de interes a autorităților
Celebrul „castel” de pe Valea Borcutului, așa cum a rămas denumirea clădirii, este o ruină. „Această bijuterie a arhitecturii vieneze este în pericol de prăbușire”, arată jurnalistul Alec Portase pe rețelele sociale, după ce a făcut o vizită la „castel”.
Povestea de viață a fostului proprietar, Alexiu Pocol, este strâns legată e mineritul din zonă. Se spune că acesta era convins că va găsi aur în zonă și a început să facă săpături. Însă după mai multă vreme de muncă fără niciun rezultat, nu a mai avut bani să-și plătească oamenii și a vrut să renunțe. Dar muncitorii lui aveau atât de multă încredere în el, încât au acceptat să muncească fără bani, convinși că se vor îmbogăți atunci când vor găsi aur. Și așa a fost, pentru că în scurt timp după aceea au dat de aur.
O legendă mai spune că Alexiu Pocol avea atât de mulți bani, încât ar fi putut tapeta o încăpere cu monede așezate pe cant, pentru a nu călca pe portretul împăratului.
„A trăit între anii 1872-1935 și se trăgea din Lozna Mare (după o sursă) sau din Letca (după altă sursă). A fost învățător la școli confesionale de pe Valea Borcutului și din Baia Mare. În jurul anului 1900 a angajat doi mineri și a săpat în deal. Dumnezeu i-a pus mâna în cap și s-a îmbogățit peste noapte, devenind cel mai bogat om din zonă. Așa a avut bani să construiască acest castel, pentru care a adus arhitect și meșteri din Viena”, mai scrie jurnalistul Alec Portase.
„Alexiu Pokol a fost proprietar de mine, dar și primar al orașului Baia Mare și senator în Parlamentul României. O vreme, a fost și președinte al Consiliului Național Român Baia Mare, din care făcea parte și preotul Vasile Lucaciu, cel supranumit Leul de la Șișești. În acea vreme, Pokol era apropiat și de George Pop de Băsești. Alexiu Pokol a fost și membru activ al Asociației Culturale ASTRA, care, în anul 1903, a avut congres la Baia Mare. În anul 1906, l-a avut oaspete la castel pe marele istoric și om de cultură Nicolae Iorga, fost prim-ministru”, mai citează el din cartea lui Robert C. Tokolyi,numită „Alexiu Pokol. Viața și activitatea”.
Foto Alec Portase