Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 10 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 13 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 16 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 17 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 17 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 19 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - în urmă
Muzeul Satului „Acasă” – Tăuții Măgherăuș organizează Atelierul de tradiții „Mărțișorul” – origini, simboluri, semnificații, legende, obiceiuri, tehnici tradiționale de realizare
În 24 februarie, de la ora 15.00, Muzeul Satului „Acasă” – Tăuții Măgherăuș organizează Atelierul de tradiții Mărțișorul – origini, simboluri, semnificații, legende, obiceiuri, tehnici tradiționale de realizare.
Manifestarea se va desfășura la Casa de Cultură din Tăuții-Măgherăuș.
„Dragi iubitori ai tradițiilor din Tăuții-Măgherăuș, cu bucurie vă invităm la primul nostru atelier dedicat păstrării și promovării frumuseții tradițiilor românești, pe care îl organizăm în data de 24 februarie. Este o zi special aleasă pentru prima întâlnire cu dumneavoastră. Este în cultura noastră tradițională început de an agrar este o zi în care tradițiile și obiceiurile strămoșilor noștri erau legate de practici de renovare a timpului. Aici intră și Mărțișorul.
Aceste practici erau dedicate cultului fertilității, atât a oamenilor, cât și a pământului și animalelor. Este vremea unor noi începuturi. Suntem încântați să vă oferim această experiență deosebită și să vă bucurați de farmecul unei călătorii în lumea bogată a moștenirii noastre culturale tradiționale.
În ”Atelierul” nostru ne propunem să vă oferim nu doar cunoștințe, ci și oportunitatea de a trăi și de a respira tradițiile care au modelat comunitatea noastră și cultura acesteia de-a lungul vremii și să le descifrăm semnificațiile. Vom explora împreună, alături de meșteri populari pricepuți, femei harnice și invitați speciali, tehnici tradiționale de cusut, tricotat, croșetat,împletit, de confecționat zgărdane, tehnici de preparare a copturilor tradiționale, vom descoperi cântecele, poveștile și întâmplările din zonă așa cum se făcea pe vremuri în șezători.
Dacă intenționați să vă incepeți primul spăcel sau prima ie pentru Sfintele Paști sau Sărbătoarea de Sânziene noi vă stăm la dispoziție cu modelele tradiționale din zona noastră.
Tema și data organizării fiecărui ”Atelier” vor fi anunțate din timp și vor fi corelate atât cu Calendarul creștin cât și cu Calendarul popular.
Sunteți bineveniți (copii, adolcenți, maturi sau bătrâni) să aduceți cu voi curiozitatea și pasiunea pentru tradiții, iar noi vom face tot posibilul să vă oferim o experiență autentică, plină de semnificații. În cadrul fiecărui ”Atelier” pe care îl vom face împreună, vom aduce la viață nu doar gesturi și obiceiuri, ci și spiritul comunității și bucuria de a fi împreună”, anunță echipa Atelierului de Tradiții din Tăuții-Măgherăuș.