Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 8 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 10 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 10 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 11 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 11 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 12 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 15 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 1 zi în urmă
Proiect: Greutatea ghiozdanului nu va mai putea depăși 10% din greutatea copilului
Noul proiect de modificare a Statutului elevului prevede ca ghiozdanul să nu cântărască mai mult de 10% din greutatea copilului. Propunerea este binevenită, având în vedere că cerințele tot mai mari determină greutatea tot mai mare a ghiozdanului, ceea ce afectează sănătatea celor mici.
Actualul Statul al elevului nu face vreo referire la greutatea ghiozdanului. Documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației, conform unui comunicat al organizației Salvați Copiii.
Articolul 13 prevede: „(6) Volumul și greutatea manualelor, ale rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de învățământ, transportate zilnic de elevi la școală și de la școală, trebuie adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei elevilor.
(7) Elevii din ciclul primar și gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită.
(8) Greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”, se arată în proiect.
Prevederile de mai sus se regăsesc în ordinul ministrului Sănătății nr. 1.456 din 25 august 2020.
Medicii susșin că, de fapt, un copil ar trebui să suporte cam o cincime din greutatea corpului său. De altfel, tot mai mulți copii ajung la cabinetul medical cu efecte nedorite ale greutății pe care o poartă zilnic în spate. Cei mai mulți se plâng de dureri de spate, atunci când greutatea începe să fie prea mare pentru ei.
Deși greutatea ghiozanului nu este suficientă pentru a duce la deformarea coloanei, atunci când mai sunt și alți factori, aceasta cu siguranță va accentua problema.