Meșterul popular Vasile Borodi din Sârbi confecționează clopuri de peste 40 de ani - 4 ore în urmă
Se organizează șezătoare la Boiu Mare; Deți Iuga, invitat special - 4 ore în urmă
„Vișeu de Jos – Etnografie și Folclor”: Apariție editoarială la 660 de ani de atestare documentară a Vișeului de Jos - 4 ore în urmă
Majorare de 5-8% a tarifelor abonamentelor Orange - 4 ore în urmă
La Teatrul Municipal Baia Mare are loc premiera unui spectacol menit să celebreze personalitatea lui Hollósy Simon - 5 ore în urmă
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Școlii Hollósy (XVII) - 6 ore în urmă
Donald Trump deschide un nou teatru de război - 6 ore în urmă
Istoria și Geografia riscă să devină materii opționale - 6 ore în urmă
Tradiții: Ziua ursului aduce speranța primăverii în Maramureș - 6 ore în urmă
Informare meteorologică: Ninsori în Maramureș până luni seara - 6 ore în urmă
Supraveghere video pe drumurile forestiere din Maramureș
Ministerul Mediului a inițiat un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere.
Acest proiect se află, în prezent, în consultare publică, iar printre județele în care ar urma să fie montate camere de supraveghere în unele amplasamente se numără și județul Maramureș, considerat unul cu risc ridicat.
”Supravegherea video a transporturilor de lemn s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri pentru securizarea fondului forestier și combaterea tăierilor ilegale. Într-o primă etapă ne propunem să extindem capacitatea de monitorizare cu 50 de puncte suplimentare la cele 350 locații pe care le-am stabilit deja în cadrul proiectului finanțat prin PNRR. Aceste locații trebuie să fie puncte obligatorii de trecere pentru transporturile de lemn ce ies din bazinete cu volume exploatabile mari. Specificațiile tehnice ale acestor camere trebuie să fie compatibile cu cele achiziționate prin PNRR pentru ca la final să poată fi integrate în SUMAL3.0”, arată ministrul Mircea Fechet.
Cele 50 de locații vor fi concentrate în 5 județe pilot care au rezultat în urma analizei de risc: Argeș, Bacău, Maramureș, Neamț și Suceava. Punctele vor fi propuse de Romsilva – Regia Națională, fiind avizate de Gărzile Forestiere și de către structurile teritoriale ale Poliției Române. Conectarea la sistemul național se va realiza prin fibră optică sau conexiune de date mobile, iar imaginile și alertele generate vor fi accesate de Jandarmeria Română prin dispeceratele regionale de la Gărzile Forestiere. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost elaborat pentru a pune în aplicare prevederile Legii nr. 257/2023 privind modificarea și completarea unor acte normative pentru instituirea unor măsuri specifice în vederea asigurării integrității fondului forestier.
C.Ț.