Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 38 minute în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 57 minute în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 2 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 3 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 4 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 4 ore în urmă
Clubul sportiv „Red&Black Dance”- o oportunitate de dezvoltare sportivă și personală - 5 ore în urmă
Astăzi despre Groenlanda, la 92 de ani de la un furt eșuat - 6 ore în urmă
În căutarea unui președinte - 9 ore în urmă
Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 12 ore în urmă
Proiectul rezervației de zimbri, oportunitate pentru dezvoltare în Băiuț
În vremuri imemoriale, zimbrul era venerat. Mândru și puternic, este simbol al neamului românesc și identității colective.
Populația de zimbri s-a redus drastic în Maramureș, începând cu secolul al 19-lea, iar județul a rămas fără exemplare, cu toate că pe stema județului, falnicul animal este prezent.
De câțiva ani, s-au inițiat unele demersuri pentru a realiza, în Băiuț, o rezervație specială de zimbri. S-au purtat discuții cu diverși factori implicați, iar acum proiectul se află în stadiu de avizare de către autoritățile partenere.
La mijloc de ianuarie, Consiliul Județean Maramureș a adoptat, luni, studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico – economici şi devizul general estimativ pentru rezervaţie de zimbri care urmează a fi înfiinţată la marginea comunei Băiuţ. Pe final de ianuarie, a avut loc și ședința Consiliului Local Băiuț unde s-a discutat același proiect. Proiectul a fost aprobat în unanimitate de aleșii locali din Băiuț, indiferent de partidul politic din care fac parte aceștia.
Modelul pe care autoritățile maramureșene vor să îl urmeze este ce al rezervației de zimbri de la Vama Buzăului. Rezervaţia de zimbri care se va realiza în comuna Băiuţ va cuprinde zona de acces la rezervaţie, punctele de plată şi observare a zimbrilor, loc de odihnă, clădirea administrativă, punctul de belvedere şi rezervaţia în sine. În prima fază vor fi cinci zimbri la Băiuţ, iar ulterior se va dezvolta rezervaţia, pentru a se contribui direct la conservarea acestei specii. Autoritățile speră că prezenţa zimbrilor în rezervaţia de la Băiuţ va atrage şi noi turişti în Maramureş, care vor dori să observe şi să vadă acest animal falnic în habitatul lui propriu. În prezent, există doar cinci rezervaţii de zimbri la nivel naţional.
C.Ț.