Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 46 minute în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 2 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 3 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 4 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 4 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 8 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 14 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 16 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Meșterul popular Ana Păpăruză: „Știu lucra de când am fost mică, am învățat de la mama. E o deosebită plăcere să lucrez cu mărgelele”
Maramureșul se mândrește cu meșterii populari pe care îi are.
Azi – prin intermediul Dianei Țicală din cadrul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș – o cunoașteam mai bine pe Ana Păpăruză din Baia Mare. Realizează podoabe tradiționale, tricotaje, practicând cu mare plăcere acest meșteșug.
Se numără printre primii meșteri populari înscriși în cadrul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș. Spune că a învățat de mică să lucreze, însă abia acum, la pensie, are timp să se dedice mai mult acestei pasiuni. Și-a învățat chiar și băieții să facă zgărdane.
„Știu lucra de când am fost mică, am învățat de la mama mea. Eu sunt originară din Oaș și la noi nu există fată să nu-și știe face podoabele, mai ales pentru când se căsătorește. E o rușine să umble în sat să-și caute podoabe. Știți câte podoabe poartă miresele oșenești.
Am învățat de mică, dar acum de când sunt în pensie pun mai mare accent pe acest meșteșug, înainte eram cu serviciul, am fost ocupată.
Pentru mine e o deosebită plăcere să lucrez cu mărgelele. Copiii mei știu să confecționeze, cu toate că sunt băieți. Au participat și la olimpiadă la Sibiu pentru micii meșteri. Au luat tot locul I, dar acum sunt căsătoriți, au copii, nu mai sunt interesați”, declară Ana Păpăruză.
Multă sănătate îi dorim, să poată realiza cât mai mult timp astfel de minunății!
L.C.H.
Foto: Marius Ionuțaș