181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 4 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 6 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 10 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 10 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 1 zi în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Pereții Centrului Cultural Pastoral din Sighet păstrează pictura lui Traian Bilțiu-Dăncuș, care timp de peste 60 de ani a fost acoperită cu mai multe straturi de vopsea
Reprezentanții Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației ne invită să le facem o vizită, toate expozițiile fiind frumoase și foarte intersante.
Printre toate minunățiile expuse, interesant de văzut sunt cei 100m² de frescă pictată de Traian Bilțiu-Dăncuș care timp de peste 60 de ani au fost acoperite cu mai multe straturi de vopsea.
„Când s-au început lucrările de reabilitare a fostului Palat Cultural (astăzi Centrul Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul), au fost descoperite, în partea interioară, în sala mare, în sala de festivități, picturi care datează din perioada când era Palat Episcopal, în perioada interbelică. Aceste picturi au fost acoperite cu cel puțin șapte straturi de vopsea, din perioada ocupației hortiste și din cea comunistă, ultima dată vopsea lavabilă. S-a făcut un proiect de restaurare a picturilor și s-a redat în întregime partea de frescă originală a lui Traian Bilțiu-Dăncuș. Sper că v-am convins să ne treceți pragul și să vă bucurați de aceste minunății!”, transmit cei de la Centrul Cultural Pastoral.
Intrarea este gratuită, orarul de vizitare fiind de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00.
Traian Bilţiu-Dăncuş s-a născut la 29 noiembrie 1899 în localitatea Ieud, Maramureş. Începând cu anul 1920 urmează cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti, după absolvire ocupând un post de profesor la Şcoala Normală din Sighetu Marmației. Un an mai târziu pleacă la Paris, pentru a-şi desavârşi studiile. Se întoarce la Sighet în 1927, fiind încadrat la Liceul „Dragoș Vodă”. După Dictatul de la Viena se refugiază la Bucureşti unde a predat la mai multe şcoli până la pensionare.
Ca pictor a ramas ancorat în ruralitatea maramureşană pe care a zugrăvit-o în multiple ipostaze, cu har şi o evidentă nostalgie. Deşi format la şcoli de prestigiu în domeniu şi într-un mediu propice dezvoltării mijloacelor de expresie specifice modernismului, Traian Bilţiu-Dăncuş este perceput mai ales ca un exponent al tradiţionalismului, acest fapt fiind generat de temele abordate, aproape exclusiv inspirate de satul şi natura maramureşeană.
Este unul dintre coloniştii băimăreni ai Şcolii de pictură a lui Hollósy Simon, unde a fost prezent în verile anilor 1921, 1922, 1923, 1924 si 1926 .
Traian Bilțiu Dăncuş a pictat frescele din interiorul Bisericii de zid cu hramul „Sfinții Arhangheli” din Sarasău, județul Maramureş, construită în Evul Mediu şi datată undeva între secolele 15-16.
L.C.H.