Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 6 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 7 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 11 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 12 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 12 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 16 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 16 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 17 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Nordul rămâne… statornic; A avut loc o nouă întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș
Sâmbătă, 10 februarie, de la ora 11.00, Sala „Ion Burnar” din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare a găzduit o nouă întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș.
Mai multe despre această întâlnire ne povestește Florica Bud, președinte Cenaclul Scriitorilor din Maramureș. Redăm textul integral:
După cum știm „Ziua Internațională a Cititului Împreună” (ZICI), numită și „Ziua Mondială a Citirii cu Voce Tare”, se sărbătorește anual în prima miercuri din luna februarie. În acest an, prima zi de miercuri a căzut în „7 februarie”. Așadar, în cadrul aceastei întâlniri cenacliere, am făcut ceea ce ne-am propus, o trecere în revistă, urmată de lectură, a Antologiei „Nord Statornic”, apărută în anul 1973, îngrijită de regretatul ziarist, scriitor și critic literar, Augustin Cozmuța. Zis și făcut. Pentru că poetul Gheorghe Pârja a rămas printre puținii scriitori prezenți în antologie, care mai spun „Prezent” la apelul zilnic l-am avut invitat special.
Scriitorul Gheorghe Pârja este Redactor șef al Revistei „Nord Literar” și Președintele Reprezentanței Filialei Cluj-Napoca a Uniunii Scriitorilor din România. Nu a venit singur, ci cu cinci colegi din reprezentanță. Este vorba de conf.univ.dr.Ana Olos, conf.univ.dr. Terezia Filip, prof.dr. Daniela Sitar-Tăut, prof. Elena Cărăușan și prof. Nicolae Scheianu. Ne-a bucurat la fel de mult și prezența doamnei prof.dr.Valeria Bilț. Doamna Ana Olos este cea care ne-a făcut cadou, acum câțiva ani, antologia „Nord Statornic”. Ca urmare a fost prima care a luat cuvântul. A venit cu un geamantan de cărți, majoritatea antologii ale cenaclului „Nord”, vechi și foarte vechi.
I-a venit rândul poetului Gheorghe Pârja, proaspăt întors din Beclean, unde a participat la „Dezvelirea Plăcii Memoriale Saeculum”, fiind printre puținii rămași în viață și dintre cei care au participat, între anii 1982-1986, la întâlnirile organizate la Beclean, de poetul Radu Săplăcan(R.I.P.). În periplu amintirilor, invitatul nostru a fost scurt și la obiect.
Ne-a însoțit în călătoria noastră nostalgic-literară doamna conf.univ.dr.Terezia Filip, o bună cunoscătoare a fenomenului literar de atunci și de acum, soția poetului Ioan Filip, la rândul ei poetă, scriitoare, critic literar. Ne-a vorbit și ne-a recitat, venind și domnia sa cu o mulțime de antologii ale cenaclului „Nord”, despre care știa totul de la soțul ei. Având copilul mic, a fost doar o participantă „pasivă” ale întâlnirile de atunci, dar atât de activă acum.
Domnul profesor Vasile Leschian ne-a prezentat detailat activitățile literare de acum o jumătate de secol, amintind și pe cei care au fost protagoniști: V.R.Ghenceanu, Augustin Cozmuța, Valeriu Achim, Ștefan Belu, Ion Bogdan, Gheorghe Pârja, desigur Vasile Leschian și mulți, mulți alții. Răsfoind unul dintre volume am dat peste poetul Emil Florescu(RI.P.), care a condus un cenaclu al elevilor Scolii Generale Ulmeni, la care am participat și eu în clasa a opta. Volumul „Nord Statornic” și celelalte volume, aduse de distinsele doamne, au circulat din mână în mână.
Au citit din ele: Flavia Oltea Foltoș, Alexandra Tincu, Remus Rogojan, Terezia Filip, Mihaela Poduț Ienuțaș, Lotica Vaida, Maria Bilțiu, Daniela Sitar-Tăut, Valeria Bilț(din creațiile tatălui său, Valentin Bilț), Elena Cărăușan, Gelu Dragoș, Ștefan Herțeg, preot Gheorghe Pop, Liviu Coroiu, Angela Miclea-Mureșan, Pamfil Bilțiu, Vasile Tivadar. Am încercat să însuflețim poemele tuturor celor prezenți în volumul „Nord Statornic”. Reamintesc, volumul este un cadou primit de la doamna conf.univ.dr.Ana Olos și unește poeți și scriitori ai Cenaclului „Nord”, cei mai mulți, acum, plecați dintre noi. Este vorba despre: Gheorghe Chivu, G. Georgescu, Ștefan Bellu, Ion Bogdan, Augustin Botiș, Ion Codreanu, Mihai Cupcea, Ioan Filip, Vasile Radu Ghenceanu, Nicolae Herțeg, Doina Iordănescu, Vasile Latiș, Mihai Olos, Alexandru Pintescu, Gheorghe Pârja, Mircea Pop, Ion Ardeleanu-Pruncu, Simion Șuștic, Vasile Velneciuc, George Maria Banu, Terezia B. Tătaru și Augustin Cozmuța.
Antologia mai cuprinde poeți francezi cum ar fi: Arthur Rimbaud, Stephane Mallarme, Paul Fort, Jean Cocteau. De asemenea sunt prezenți și poeți englezi: James Joyce, T.S. Eliot, D.H. Lawrence, Dylan Thomas. Amintesc, alături de cunoscutul critic Augustin Cozmuța, la propunerea și cu sprijinul profesorului Dan Achim, am scos în anii: 2013, 2014 și 2015 trei volume ale Antologiei „Pași Împreună”, în care sunt antologați nu doar scriitorii ce fac parte din cenaclul nostru ci scriitori din întreg județul.
Întâlnirea de sâmbătă a fost o întâlnire însuflețită, plină de căldură. Dar, totuși rămâne o undă de regret, regretul că atâția scriitori au plecat, unii prea grăbiți, dintre noi. Am ținut un moment de reculegere în amintirea lor. Mulțumim celor prezenți!
Dumnezeu să ierte și să odihnească scriitorii plecați dintre noi!