Băimăreanca Natasha Pop, momente impresionant pe scena „Românii au talent” - 10 minute în urmă
Ansamblul de balet „Colibri” din Borșa a evoluat în cadrul emisiunii „Românii au talent” - 1 oră în urmă
Copiii, alături de părinți, au descoperit meșteșugul încondeierii ouălor la Muzeul Satului din Baia Mare - 5 ore în urmă
În a doua zi de Paști sunteți invitați la Cufoaia, pentru a participa la un obicei străbun – „Căruțul din Cufoaia” - 5 ore în urmă
”Zimbrii” – patru meciuri, patru victorii în campionat - 5 ore în urmă
Lucrările la dispensarul medical din Borșa se aproape de final - 5 ore în urmă
Eggventure: Peste 200 de copii au participat la o super aventură cu obstacole și vânătoare de ouă - 6 ore în urmă
Vizită importantă a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în Baia Mare - 6 ore în urmă
A plecat dintre noi Julieta Szönyi, Adnana din ”Toate pânzele sus” - 7 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Paștele nu e doar o sărbătoare spirituală. Este o oportunitate terapeutică. Este poate singurul moment al anului în care liniștea exterioară poate deschide o fereastră spre liniștea interioară” - 7 ore în urmă
PS Iustin a slujit în această duminică la Catedrala Istorică din Baia Mare
În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„Aşa cum s-a statornicit tradiţia de foarte mulţi ani, venim împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul la Catedrala Istorică să le facem bucurie credincioşilor, să arătăm cinstire faţă de Catedrala Istorică. Preasfinţitul Timotei vine a doua zi de Paşti şi de Crăciun, pentru că este biserica unde slujeşte dânsul de obicei, iar noi venim după sărbătorile creştine de iarnă, în luna ianuarie sau februarie, şi de hramul Catedralei, pe care îl sărbătorim anticipat, în duminica dinaintea praznicului Adormireii Maicii Domnului.
Parohia aceasta este o parohie importantă, până la urmă Catedrala este mama bisericilor din oraş, are peste un secol de existenţă, este monument istoric. Corul are un secol de existenţă. Credincioşii, care sunt în număr de peste 6.000, sunt foarte legaţi de biserica lor de suflet şi vin din foarte multe părţi ale oraşului, căci atunci când nu erau biserici în municipiu, decât trei biserici, iar Catedrala avea o importanţă deosebită, toată suflarea din oraş venea aici şi Catedrala, pe vremea aceea, când erau biserici puţine, era arhiplină. Şi astăzi vin credincioşi mulţi, pentru că rămân legaţi de ea, atmosfera este foarte frumoasă, corul este de excepţie.
De aceea, i-am şi conferit astăzi o distincţie, Medalia „Justinian Arhiepiscopul” pentru întreaga lor activitate. Vin la noi la colindat şi aproape că sunt la egalitate cu Corala Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, a Catedralei noi, pentru că au un dirijor foarte bun, o profesoară foarte bună, pe doamna Gabriela Cînţa. Slavă lui Dumnezeu pentru toate, pentru că ne-am întâlnit, pentru că ne-am rugat împreună, pentru că am ascultat cuvânt frumos de învăţătură la Duminica Cananeencei, şi pentru că ne putem întâlni în pace şi bunăvoire şi ne putem ruga lui Dumnezeu în sfintele noastre biserici împreună cu poporul cel dreptcredincios, care, cu tineri, cu bătrâni, cu mic, cu mare, sunt fiii Bisericii Ortodoxe strămoşeşti”, a spus PS Iustin.
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Conf. Univ. Dr. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, Pr. Lect. Univ. Dr. Ioan Marius Sabou, paroh, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern, Pr. Adrian Terec, Pr. Andrei Costinaş, fost paroh, Pr. Nicolae Varga, fost slujitor, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Ioan Anton Radu, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de Gabriela Cînţa și de membrii Grupului psaltic „Theologos”, dirijat de Florian Vois, informează Andrei Fărcaş, redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop