Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 14 minute în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 51 minute în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 oră în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 2 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 2 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 5 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 7 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 7 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 7 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 8 ore în urmă
148 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși
Astăzi, 19 februarie, se împlinesc 148 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, considerat a fi unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX. Un român tradiţional şi artist modern universal ce a alcătuit cu multă măiestrie „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Sărutul”, „Cumințenia Pământului”, „Domnișoara Pogany” și alte creații importante.
Constantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie 1876, în satul Hobița, județul Gorj, fiind al șaselea copil al părinților Radu Nicolae și al Mariei Brâncuși.
Atunci când a împlinit vârsta de 14 ani, Brâncuși a plecat la București pentru a urma școala de arte, unde a învățat sculptura, pictura și desenul. Ulterior, a continuat să studieze în Franța, mai întâi la École des Beaux-Arts din Paris, iar mai târziu la École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs.
La sfârşitul vieţii sale, Brâncuşi a dorit ca trecerea la viaţa veşnică să se petreacă chiar în propriul său atelier, refuzând să meargă la spital. După ce a fost spovedit și împărtășit, a rostit memorabilele cuvinte: „acum sunt foarte aproape de Bunul Dumnezeu. Trebuie doar să-mi întind braţul ca să-L ating!”. Și astfel, a trecut la Domnul la data de 16 martie 1957, fiind prohodit la biserica românească din Paris, unde fusese în tinereţe cântăreţ la strană şi paraclisier, fiind îngropat în Cimitirul Montparnasse din Paris, Franța.
Brâncuși este de departe cel mai bine vândut artist român – situat pe locul 4 în cadrul unui clasament „Artmark” al celor mai bine vândute opere de artă din toate timpurile, el este surclasat doar de Giacometti, Modigliani și Matisse, fiind în același timp mai bine clasat decât celebrul Picasso.
Constantin Brancuși: „Artistul nu e decât o smerită unealtă în mâinile lui Dumnezeu – Creatorul (…) Trupul omenesc este frumos doar în măsura în care oglindește sufletul”.