Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 48 minute în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 2 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 3 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 4 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune la dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 6 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 16 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 17 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
In memoriam: Povestea lui Gabi Stângău se încheie așa cum a început – cu sunetul fermecător al viorii
În adâncurile timpului, într-un colț al lumii unde sunetele viorii au fost transmise din generație în generație ca un dar prețios, începe povestea unei familii în care pasiunea pentru muzică a fost împletită cu fiecare suflare de viață. O călătorie sonoră ce a străbătut patru generații, încheiată temporar cu stingerea înfiorătoare unei stele muzicale.
În inima acestei cronici muzicale stă străbunicul, o figură misterioasă care, prin anii săi de înflorire, încânta audiența cu sunetul fermecător al viorii sale. El era povestitorul destinelor sonore, cel care a plantat sămânța pasiunii și dedicării în sufletele urmașilor săi.
În adâncurile pitorești ale Maramureșului, acolo unde munții se înalță spre cer și pădurile ascund taine străvechi, se năștea o legendă a muzicii, un pionier al sunetului și o forță a naturii în lumea viorii. Covaci Ioan Stângău, cunoscut și sub numele de „Stângău”, a fost o prezență unică în ținuturile sale și inima acestei cronici muzicale.
Născut într-o familie de lăutari, Ioan Covaci Stângău a fost inițiat în tainele muzicii de la o vârstă fragedă. Cu toate că de la început se născuse cu o predispoziție neobișnuită, fiind stângaci într-o lume a viorii dominate de dreptaci, acest detaliu nu a făcut decât să-i amplifice curajul și determinarea în a-și urma pasiunea. Astfel, a fost poreclit „Stângău”, o emblemă a îndrăznelii și a originalității sale muzicale.
În scurt timp, numele lui Stângău s-a răspândit ca un stol tomnatic de păsări călătoare. Era cunoscut drept cel mai bun violonist din regiune, iar oamenii veneau din toate colțurile pentru a-l asculta. Pe lângă faptul că a fost o prezență iconică în inima Maramureșului, Covaci Ioan Stângău a avut onoarea rară de a împărtăși talentul său cu oaspeți de marcă, printre care și însuși Regele Mihai al României. Momentul în care vioara sa a întâlnit auzurile regale a fost unul de mare solemnitate și importanță, atât pentru el, cât și pentru comunitatea sa.
În urma pașilor lăsați de străbunicul său, Covaci Gheorghe Stângău, cunoscut sub numele de Gheorghe Stângău, a continuat tradiția muzicală a familiei cu aceeași măiestrie și pasiune pentru vioară. Născut în inima Maramureșului, Gheorghe a fost crescut într-o atmosferă în care muzica era suflarea vieții, iar sunetul viorii curgea ca un izvor nesecat din inimile celor din jur.
Alături de fratele său, Nețu Stângău, Gheorghe a format un duo incredibil, o pereche de artiști a căror armonie și talent au cucerit inimile ascultătorilor de pretutindeni. Împreună, au călătorit prin lume, purtând cu ei povestea și tradiția muzicală a familiei lor. Ceea ce a făcut ca Gheorghe să fie cu adevărat remarcabil a fost darul său de a comunica prin muzică chiar și dincolo de barierele lingvistice și culturale. În turneele lor internaționale, ei au ajuns să cânte pentru un public divers, iar Gheorghe a avut o capacitate deosebită de a se conecta profund cu fiecare audiență.
Cu toate acestea, cariera strălucită a lui Gheorghe Stângău s-a încheiat brusc și tragic în urma unui accident la mână suferit în timpul unui turneu.
În urma moștenirii muzicale rămase de străbunicul și bunicul său, Gavril Covaci Stângău, fiul lui Gheorghe Stângău, a continuat tradiția familiei în domeniul muzicii, dar cu o abordare diferită – acordeonul. Cu toate că a urmat calea sa în muzică, Gavril a rămas întotdeauna legat de tradiția și istoria familiei sale. El a continuat să ducă mai departe moștenirea muzicală a familiei, adăugând propria sa notă de originalitate și creativitate.
În ținutul mistic al Maramureșului, sub cerul înstelat și în mijlocul câmpurilor verzi, o poveste de transmitere a pasiunii și a tradiției muzicale se desfășoară cu eleganță și emoție. În centrul acestei povesti, stă legătura profundă dintre tată și fiu, un fir invizibil care a împletit sufletele lor într-un dans al sunetelor și al învățăturii. În 14 februarie 1992, într-o succesiune naturală a timpului și a talentului, fiul, Stângău Liviu Gabriel, lumină și speranță pentru viitorul muzical al familiei, se naște.
Încă de la vârsta fragedă de cinci ani, el și-a început călătoria muzicală, îndrumat de sunetul fermecător al viorii și de chemarea neîncetată a artei. Pentru Gabriel Stângău, influența tatălui său, Gavril Covaci, a fost ca un far luminos în întuneric, îndrumându-l pe calea muzicii și dăruindu-i încrederea și înțelepciunea necesare pentru a deveni o stea pe cerul violoniștilor.
În povestea lui Gabriel Stângău, mama sa a fost o prezență blândă și înțeleaptă, o rază de lumină care a încălzit sufletul său și i-a încurajat pașii pe drumul vieții. Încă din copilărie, mama lui Gabriel a fost cea care i-a îmbrățișat visurile și i-a alinat temerile, fiind o prezență calmă și puternică în viața sa. Chiar și în momentele de tristețe și de pierdere, mama lui Gabriel a fost o stâncă de nestrămutat în viața sa, fiind mereu acolo pentru a-l sprijini și a-l încuraja să își urmeze visurile. Cu înțelepciunea ei și cu dragostea ei necondiționată, ea i-a oferit lui Gabriel rădăcini și aripi, pentru a putea să zboare spre înălțimi mai mari în căutarea fericirii și împlinirii.
La vârsta de 15 ani, Gabriel a început să-și croiască propriul său drum în lumea muzicii, devenind independent și încrezător în abilitățile sale. Cu fiecare notă interpretată, el a urcat treptat pe scara succesului, construindu-și un nume cunoscut în întreaga țară prin talentul său și dorința sa arzătoare. Gabriel și-a dezvoltat abilitățile și pasiunea pentru muzică prin studii temeinice la Liceu de Artă din Baia Mare, Maramureș și prin colaborările cu ansamblul de renume, precum Ansamblul Transilvania și Ansamblul Cercănelul.
În anul 2022, destinul l-a adus pe Gabriel pe un alt drum al vieții: cel al iubirii. S-a căsătorit cu Diana Berințan, iar de atunci, fiecare notă interpretată de vioara sa a devenit iubire. Împreună, ei au dansat pe corzile destinului, împletindu-și soarta într-un dans veșnic. Căsătoria lor a fost o alianță a sufletelor, un pact sacru în fața Universului, unde jurămintele de iubire și devotament au fost rostite cu un ecou muzical, ca o simfonie a inimilor care băteau la unison.
Universul a fost tulburat, iar armonia fragilă a vieții lui Gabriel Stângău a fost sfâșiată de un eveniment tragic și neașteptat. Într-o zi de februarie, când zăpezile se topiseră sub razele plăpânde ale soarelui, destinul a întins brațele sale reci și l-a strâns pe Gabriel într-o îmbrățișare neagră și nemiloasă. În 17 februarie, destinul a învăluit lumea într-un voal de tăcere și tristețe, iar vioara lui Gabriel Stângău a tăcut pentru totdeauna.
Astfel, povestea lui Gabriel Stângău se încheie așa cum a început: cu sunetul fermecător al viorii, cu pasiunea și devotamentul pentru muzică, dar și cu o lacrimă amară a despărțirii și a regretului. În fiecare notă pe care a lăsat-o în urmă, în fiecare melodie pe care a interpretat-o, rămâne vie amintirea unui suflet pasionat și talentat, a cărui moștenire muzicală va dăinui în eternitate.
Astăzi, când privim spre golul lăsat în urmă de trecerea sa prematură, simțim durerea adâncă a unei pierderi imense. Cu toate acestea, în mijlocul acestei dureri, trebuie să ne amintim că moștenirea sa muzicală continuă să trăiască prin fiecare notă pe care a lăsat-o în urmă, și prin fiecare suflet pe care l-a atins cu măiestria sa, căci în familia sa au mai rămas speranțe muzicale: Neluțu Stângău și Ionuc Stângău (unchii), Neluțu Stângău jr. (verișor) respectiv Nata Maria și Elisabeta Stângău (surorile).
În această epopee muzicală, fiecare notă a reprezentat un capitol dintr-o poveste care s-a desfășurat de-a lungul generațiilor, iar sunetul viorii a fost limba în care s-a scris această epopee familială. O călătorie sonoră, adânc înrădăcinată în tradiție și pasiune, care a unit patru generații într-un legământ etern cu muzica.
Prof. Drd. Daniela Ileana Berciu
Cei care doresc să fie alături de Gabi Stângău pentru ultima dată sunt așteptați la priveghi azi, 20 februarie, la Capela Dumbrăvița, de la ora 18:00. Înmormântarea va avea loc miercuri, 21 februarie, de la ora 13:00, în aceeași locație.
Dumnezeu să-l odihnească!
Citește și
6 Comentarii în această postare
Tomoiaga Ioan Baidoc
Nu mai rămas nimic de spus. Decât Păcat de el o persoană tînără care avea viitorul în.
față. Condoleanțe familie și putere să treacă peste acest moment..
Tina Covaci
Bunul D-zeu sa-l aiba in paza!!!pacat mare,durere mare in suflet la toata lumea, D-zeu sa-l odihneasca!!!
Mariana Mihali
CONDOLEANTE FAM. DUMNEZEU SA.L IERTE. DRUM LIN SPRE INGERI!
Alexandru Mogosan
Drum Lin Spre Înger Gabita, Imi Pare Nespus De Rău,Dumnezeu Să Te Odihnească În Pace În Împărăția Lui, Anul Trecut Am Fost La Nunta Ta Iar Azi La Priveghiul Tău, Nu Am Cuvinte🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Crisan Alexandru
Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Condoleante familiei greu încercate 😢😢😢 să le dea Dumnezei multă putere și răbdare!
Monica
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Să pierdut o mare 🌟 o muzicii! Condoleanțe familiei sale îndoliate, să-i mângâie Dumnezeu cu harului lui!
Drum lin la cer 😭😭😭🙏🙏🙏