„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 8 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 8 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 10 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 13 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 13 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 17 ore în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - 17 ore în urmă
Ajunul Bobotezei: Tradiții și obiceiuri legate de această zi - 18 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii de Bobotează - 18 ore în urmă
Iulia Ioana Vlad împlinește azi 18 ani - 19 ore în urmă
Pomenirea aflării cinstitului cap al sfântului proroc Înaintemergător şi Botezător Ioan
Azi, 24 februarie, se face pomenirea aflării cinstitului cap al sfântului proroc Înaintemergător şi Botezător Ioan sau Sâmbăta Sfântului Teodor – Pomenirea morților.
Regele Irod Antipa a poruncit uciderea lui Sfântul Proroc Ioan, mustrându-l pentru legătura sa cu Irodiada, soția fratelui său Filip, zicându-i: „Nu-ți este îngăduit să ții pe femeia fratelui tău!” Pentru că a îndrăznit să-i ceară socoteală lui Irod, a fost închis în cetatea Sevastia din Samaria.
Când Irod și-a sărbătorit ziua de naștere, fata Irodiadei și-a făcut apariția și a început să danseze. Irod, tulburat i-a spus: „Cere de la mine orice vei voi și îți voi da, până la jumătate din regatul meu.”Irodiada s-a sfătuit cu mama sa și, în cele din urmă, a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul, pe tipsie. Deși s-a întristat, regele a poruncit să se îndeplinescă dorința acesteia. Când au ajuns soldații în temniță, el se ruga. După moartea sa, capul i-a fost luat de Irodiada și îngropat în curtea sa, într-un loc ascuns. Doar soția economului lui irod, aflase. Noaptea, l-a dezgropat de acolo și l-a pus într-un vas de lut, apoi l-a îngropat în muntele Eleonul, la Ierusalim. Pe vremea Sfinților Mari Împărați Constantin și Elena ,cinstitul cap a ajuns în Siria, într-o peșteră locuită de monahi. În jurul acesteia s-a ridicat o mănăstire.
După mulți ani, cinstitul cap a fost dus la Constantinopol, fiind cea de a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.
Lăcrimioara ZOTA