181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 1 oră în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 7 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Localitatea din Maramureș unde s-a produs cel mai pur aur din lume
Istoria localității Cavnic est strâns legată de activitatea de minerit. De altfel, a fost prima din emisfera nordică în care s-a folosit cianuratia pentru obținerea aurului. Exploatația de aici era cunoscută că producătoare a celui mai pur aur din lume. Cunosctă până azi sub denumirea de „Logoldă”, a fost prima din emisfera nordică și a cincea din lume, care a folosit tehnologia cu cianuri. Vechea tehnologie care era folosită înainte folosea mercur, însă puritatea aurului obținut astfel nu se putea compara cu cea a aurului obținut prin cianurație.
Din fosta clădire unde era cianurația a rămas o ruină (foto). Autoritățile au încercat în zadar să folosească aceste vestigii în turism, însă lipsa banilor le-a înghețat în faza de proiect.
Localitatea era un important centru minier în 1867, după ce un proprietar englez a construit aici o topitorie. De altfel, denumirea de „logoldă” este evident de origine engleză, „gold” însemnând aur. Firma britanică ce deținea această flotație se numea Rota Aurra Mines Limited și a fost cumpărată de la Asociația minieră Nicolae și Ana Roată, în anul 1899. Potrivit datelor istorice, după doar patru ani, din cauza faptului că tehnologia era prea evoluată, proprietarii s-au hotărât să o vândă unui investitor din Sibiu, iar în 1910 a fost cumpărată de stat. De aici, însă, cartierul respectiv a păstrat numele de “Roată”, așa cum se numește, de altfel, și pârtia.
6 Comentarii în această postare
Dacul
Onoare acestui Pământ ! , Da , sîntem atât de avuți încât viata și traiul ar fi cel puțin optim pentru oricare dintre noi românii dar avem guvernanți atât de proști , impotenți , vai mama lor de fătălăi , care preferă să fure din drepturile sacre ale românilor decât să pună în valoare darurile date de Dumnezeu . Mă uit la fiecare om politic ca la cel mai mare și jegos dușman al românilor . Să dea Dumnezeu ca pînă sa înceapă așa zisele alegeri să nu mai puteți vedea lumina zilei . Scîrboșilor și suflete de hoituri 🤨
Răzeșul
Bravo Dacule ! Sunt în același asentiment cu tine .
Ichim Neculae
Dacă au vină Romanii este aceea ușă prin care pătrund toți hoții în ROMANIA și se alege praful de bogăția și frumusețea lăsată de DUMNEZEU pe aceste meleaguri.
Vasile
Proști suntem noi care îi votăm.
Fabian solaru
Am venit in Romania acuma 22 de ani ca am cresut va deveni cel mai bogata tara din lume. Politiceni au devenit singuri bogati din Romania si omeni obisnuiti cu taxe lor pregatesc o casa de 10 de milione de euro pentru un presidente care nu a facut nimic bun
Ioan Romanul
O tara asa frumoasa și bogata ca România ,mai rar,dar a căzut pe mâna jambasilor.Bunul Dumnezeu sa Binecuvânteze România .De 34 de ani tot alegem,și tot mai rai vin .Oare sunt și ceva politicieni ,care ar vrea sa facă cu adevărat ceva ,pentru poporul aceasta ,unde sunt aceia ???Haide să-l rugam pe bunul Dumnezeu săi scoată in fata.