Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 36 minute în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 60 minute în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 oră în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 2 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 5 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 7 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 7 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 7 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 7 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 7 ore în urmă
Condiții pentru returnarea ambalajelor și a primi garanția. De ce nu trebuie spălate
Ambalajele SGR (Sistem de Garanție și Returnare) sunt cele cu valoare, care pot fi returnate și, prin urmare, reciclate. Însă pentru asta est nevoie să fie îndeplinite niște condiții.
Astfel, spălarea ambalajelor SGR înainte de returnare nu este recomandată, însă este esențială golirea completă a acestora.
Aparatele automate de reciclat vor verifica automat greutatea ambalajelor, astfel că depășirea greutății va duce la respingerea ambalajului și pierderea garanției.
Golirea incompletă a unui ambalaj duce și la refuzul operatorilor punctelor de returnare de a prelua acele ambalaje, conform legii.
„Consumatorii nu au obligația de a spăla ambalajele, ci de a le goli de conținut. Dacă ambalajul nu conține elementele care îi pot stabili apartenența la SGR, acesta nu poate fi colectat la punctele de returnare organizate de comercianți”, arată administratorul SGR, RetuRo.
Nu deteriorați eticheta
Unul dintre motivele pentru care ambalajele nu trebuie spălate este acela că există șanse mari de deteriorare a etichetei sau de reducere a lizibilității marcajelor SGR.
În același timp, o simplă căutare pe internet dezvăluie faptul că un automat pentru reciclare (Reverse Vending Machine – RVM) efectuează o serie de operațiuni în momentul în care un ambalaj este introdus în fanta de colectare. Aparatul scanează codul de bare SGR, înregistrează contravaloarea ambalajului, printează o chitanță și cântărește ambalajul.
Prin urmare, dacă este depășită greutatea standard, ambalajul cu lichid rămas în el este returnat și, evident, garanția acestuia este pierdută.
„Pe lângă elementele de identificare a apartenenței la SGR (cod de bare și logo), care trebuie să fie vizibile și lizibile, consumatorii au și obligația de a returna ambalajele intacte. Dacă este un punct de returnare dotat cu RVM, există posibilitatea ca automatul de colectare să refuze ambalajul, dacă acesta are o deformare care îi modifică semnificativ dimensiunile sau greutatea”, mai precizează RetuRo a precizat că.