181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 4 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 5 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 9 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 10 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Biserica evanghelică-luterană din Baia Mare datează din anii 1911-1912
Religia reformată a fost adusă în Baia Mare de către Sylvester Erds Janos, din Seni. Acesta era student la Facultatea din Wittenberg. Mai târziu, Kopacsi Istvan, preot evanghelic, a reușit în anul 1457 să convertească întreg orașul Baia Mare la religia reformată. Datorită celor doi, s-a putut stabili datarea bisericii evanghelice-luterane. De-a lungul anilor slujbele s-au ținut în trei limbi: maghiară, germană și slovacă. Prima biserică de lemn a fost construită în 1693 cu sprijinul principelui ardealului Apafi Mihály I. Demolată în 1766 de iezuiți, slujbele au fost ținute o perioadă în case particulare. În locul micuței biserici cu turn de lemn, construită în 1805, a fost ridicată între 1911-1912 biserica actuală.
În biblioteca edificiului de cult se găsesc peste 1.000 de volume în limba germană și slovacă. Atât orga, cât și băncile bisericii datează din 1886, de la primul așezâmânt. S-au mai păstrat și candelabrul și accesoriile altarului. Pictura altarului a fost realizată în anul 1903 de Ivanyi Grunwald Bela.
Bisericile evanghelice-luterane, grupate în Federația Luterană, sunt bisericile și obștile bisericești care au acceptat Reforma protestantă. Ele sunt urmașele teologiei preotului Martin Luther. Biserica Evanghelică Luterană are aceeași doctrină ca și Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană, dar credincioșii sunt de naționalitate maghiară și slovacă.
Lăcrimioara ZOTA